ДСБ поиска Симеон да оттегли промени в закон, които обслужвали "Супер Боровец"

В писмо до премиера Симеон Сакскобургготски партията Демократи за силна България настоя правителството да оттегли от парламента промените в закона за защитените територии и в закона за биологичното разнообразие. Според партията на бившия министър председател Иван Костов, "скандалните" поправки са свързани с реализацията на проекта "Супер Боровец".

Една от визираните законови поправки касае възможността "при нужда" публична общинска или държавна собственост да се трансформира в частна общинска или държавна, която вече по принцип може да се продава или върху нея да се разрешават строителни дейности. Именно това даде основание на екологични организации още при приемането на поправките от Министерски съвет да алармират, че по този начин се създава възможност за строителство в защитени територии.

Още тогава еколозите предупредиха, че за пълната реализация на проекта за разширяване на курортния комплекс Боровец, известен като "Супер Боровец" е необходимо отнемане на територии от Централния рилски резерват и от Националния парк "Рила".

В писмото на ДСБ се казва, че с гласените промени се дава възможност за безпрепятствено застрояване и отнемане на площи от съществуващи защитени територии и за узаконяване на незаконни строежи в защитени области. Според тъмносините измененията ще доведат до намаляване на площите на националните паркове и резервати, защото се премахва изискването за предварително обществено допитване, ограничава се участието на обществеността и се изключват експертния и консултативен процес при определянето на местата от националната екологична мрежа.

Това е в пълен разрез с международните норми, нарушават се принципите за опазване на околната среда в България и поетите ангажименти в преговорния процес за присъединяването към ЕС, алармират ДСБ.

От пресцентъра на партията допълниха, че искането им е подкрепено и от редица неправителствени организации, сред които и Американската агенция за международно развитие, БАН, Световният фонд за дива природа, Асоциация на парковете в България, българската фондация Биоразнообразие и други.

Споделяне

Още от България