ДСБ: Свидетели сме на вълна от назначения на кадри от ДС във властта

Не може архивите да се ръководят от човек, работил в структура, унищожавала архиви, казва Атанас Атанасов

Атанас Атанасов, Радан Кънев и Албена Палпурина от ДСБ

ДСБ остро разкритикува вълната от назначения на хора с принадлежност към структурите на Държавна сигурност за ръководители на ключови позиции във властта.

Заместник-председателят на партията и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов припомни в четвъртък, че Държавна агенция "Архиви" е оглавена от Иван Комитски, който е бил щатен служител на Трети самостоятелен отдел на ДС.

"Това звено е било ръководено от Нанка Серкеджиева, генерал от ДС, която е била разследвана и съдена за унищожаване на част от архива на МВР. Недопустимо е човек, който е работил в тези структури и е бил оценяван като безпределно верен на БКП, да заеме тази позиция и да прекъсне оповестяването на архивите, които имат отношение към комунистическото ни минало", каза Атанасов.

"Има един прословут документ, който се нарича "Наставление на политбюро на ЦК на БКП за работата на ПГУ на ДС”. В този документ между другото е записано: "за офицери в ДС да се назначават само лица, синове и дъщери на българския народ, безпределно верни на БКП и дружбата със Съветския съюз”. Това е било класовия партиен подбор на кадрите в репресивния апарат на комунистическия режим", продължи Атанасов.

"Всички знаем, че в България има действащ закон, който обявява комунистическия режим за престъпен и независимо от това сегашното правителство, което за нас не е изненада, разбира се, на възлови позиции в държавата се назначават лица, които са били щатни служители на ДС, а също така и секретни сътрудници на тези структури", каза още зам.-председателят на ДСБ.

Той допълни, че от 2008 година до 2009 година Комитски е бил шеф и на архива на ДАНС, но е освободен от длъжност от Цветлин Йовчев, който сега е вътрешен министър.

Самият Комитски преди години призна, че е участвал в техническата подготовка за унищожаване на архиви на ДС, но по това време е бил млад кадрови служител на службите и е бил длъжен да изпълнява заповеди на висшестоящи.

От ДСБ припомниха, че щатният служител на Първо главно управление на ДС Боян Чуков е назначен за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

"Отправили сме заявление до министър-председателя по отношение на назначаването на Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурност при МС. Това назначение също е много възлово и има значение към настоящия момент с оглед кризата в Сирия, защото Съветът по сигурността към МС е звеното, което, макар и консултативен орган, ще обсъжда кризата в Сирия и ще препоръча на правителството заемане на позиция от Българската държава", отбеляза Атанасов.

"Боян Чуков е бил щатен служител на ПГУ на ДС преди 1989 г. и именно в тази връзка ние питаме министър-председателя при назначаването на Чуков било ли му е известно, че той е бил секретен сътрудник на ПГУ на ДС и дали няма опасност тази зависимост да има отношение към неговата работа. Тези, които са били назначавани за служители в разузнавателните управления по време на комунистическия режим по един договор Република България и СССР, задължително са преминавали курс на обучение в специалните служби на СССР. Има редица други назначения, които са на такъв тип лица, ние имаме цял списък, който сме извадили, но повдигаме тези въпроси, тъй като са с акт на министър-председателя и на министри от правителството", отбеляза Атанасов.

От ДСБ дадоха и трети пример – назначаването на Георги Димитров за постоянен секретар на Министерството на външните работи.

"Агентурното минало на Димитров стана ясно през 2007 г. в качеството му на съветник на президента Първанов, а впоследствие и като посланик на България в Сърбия", каза Албена Палпурина от ръководството на ДСБ.

"Димитров е бил агент на Второ главно управление на ДС и секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС. В качеството му на секретен сътрудник той е правил доноси за западни дипломати, включително и за служители и на ООН, разясни Палпурина.

"За нас е ясно, че този човек не би могъл да работи адекватно с нашите партньори от ЕС и по скоро би защитавал евразийските намерения на Путин и ние сме сериозно притеснени за решенията, които България ще взема по отношение на кризата в Сирия.

От ДСБ са изпратили заявления за достъп до обществена информация до министъра на външните работи Кристиян Вигенин и до премиера Пламен Орешарски с искане да им бъде предоставена събраната служебна обществена информация, която съпътства издаването на заповедите за назначаването на тези хора.

Питанията са част от инициативата на партията за извънпарламентарен контрол над изпълнителната власт чрез лостовете на Закона за достъп до обществена информация.

От партията изказаха и опасенията, че принадлежността към бившите служби на лица на ключови позиции може да повлияе на решенията, които се вземат, особено по отношение на ситуацията в Сирия.

Според ДСБ е рано България да заема позиция по казуса в Сирия, но в страната трябва да се проведе дебат по въпроса.

Споделяне

Още от България