ДСБ възрази срещу "двойния стандарт" за партии и коалиции

В писмена декларация ДСБ възразиха срещу приетия преди ден “двоен стандарт" за участие в изборите на партиите и на коалициите. 

В сряда депутатите решиха да намалят двойно задължителния депозит на партиите за участие в парламентарния вот от 40 на 20 хил.лв. и въведоха отделен депозит за коалиците от 40 хиляди лева. Инициативните комитети пък трябва да плащат 5 000 лева.

“Ниските критерии за участие на избори винаги са обслужвали бившето БКП, защото многото партии фантоми разпиляват вота на избирателя," обясни Елиана Масева от ДСБ.

Тя даде за пример, че с настоящите поправки ДСБ ще внася 20 000, а коалиция за България, в която влизат 15 партии – фантоми, ще внася 40 000 лева. ДСБ ще събира 5 000 подписа, докато коалицията ОДС, с 5 партии в нея, също ще декларира 5 000 подписа.

Хората на Костов направиха извода, че така приет избирателният закон дава възможност на компрометирани партии като БСП да се скриват зад други имена, както и на старите партии от десницата да черпят сила единствено от букви и табели. Създава се също възможност да се възпроизвеждат политици, които нямат обществено доверие и не смеят да се явят сами на избори, смятат от ДСБ.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?