ДСБ започва да пише нов общ изборен закон

ДСБ започва да пише нов общ изборен закон

Веднага след приключването на втория тур на местните избори ДСБ ще инициира дебат за нов обобщен изборен закон с цел да се прекрати масовото купуване на гласове и изборния туризъм. Той трябва да замени отделни закони, които регламентират парламентарните, президентските, местните и европейските избори, заяви във вторник зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова

По думите ѝ поведението на някои политически сили подменя вота и води до отвръщане на гражданите от политиката. На дебат ще бъдат поставени въпросите за предотвратяване на покупко-продажбата на гласове, регламентация за гласуване зад граница, задължително гласуване, въвеждане на цензове, отнемане на гласове при етнически вот и др.

“Купуването на гласове и изборният туризъм се превърнаха в епидемия. Правителството не успя да осигури провеждането на честни избори. Тези процеси започнаха с идването на власт на Симеон Сакскобургготски. Може би в БСП им беше удобно да гледат как НДСВ и ДПС купуват гласове, мислейки, че това няма да ги засегне. Но това сега ги засегна, това засяга всички ни. Това пречи на демократичния процес”, заяви Михайлова.

От ДСБ обявиха, че идеята на НДСВ да се направи референдум за въвеждане на задължително гласуване трябва първо да стане част от дебата за създаване на общ изборен закон.

Категорична опозиция на Борисов

Градското ръководство на ДСБ – София ще предложи на СДС в рамките на коалиция “Алианс за София”, групата от 11 общински съветници в Столичния общински съвет да бъде “категорична опозиция” на ГЕРБ и Бойко Борисов. Преди ден новият-стар столичен кмет отново отправи оферта за общи действия към хората на СДС в СОС. По думите на градския председател на ДСБ Атанас Атанасов, представянето на изборите в столицата е било “задоволително”.

Междувременно лидерът на СДС Пламен Юруков заяви пред БНТ, че според него градските ръководства на неговата партия и на ДСБ ще намерят формулата за запазване на единството в общинския съвет.

ДСБ отправи силна критика към Борисов заради поведението по места на неговата формация. Според зам.-председателя на ДСБ Петър Москов срещу кандидатите на ДСБ и СДС, ГЕРБ са издигали силни кандидати за кметове, а срещу приближените до президента Георги Първанов – “мюрета” (б.ред. подставени лица). Основно се визира вотът във Варна.

В същото време Атанасов призова симпатизантите на двете десни партии в столицата да гласуват на балотажите за избор на 11 районни кмета. На този вот кандидатите на “Алианс за София” ще се изправят срещу номинирани от ГЕРБ.

Той припомни, че по време на прехода симпатизантите на десните партии ясно са изразявали своето остро отношение към хора, принадлежали към структурите на ДС, допълвайки, че двама от кандидатите на ГЕРБ за кметове на райони в София са с принадлежност към репресивния апарат на БКП. Това са кандидатът за кмет на район “Витоша” Боян Бояджиев (агент Филип) и за район “Оборище” Людмил Йорданов (агент Климент). И двамата са на балотаж срещу кандидати на “Алианс за София”.

Като цяло ДСБ отчете положително представянето си на местния вот. Партията е успяла да излъчи 111 общински съветника в страната, както и 11 кмета. На втори тур 38 представители на формация отиват на балотаж. В това число не влиза развитието на изборите в селата, както и изборите за районни кметове в София.

“Победители на тези избори няма. Десницата обаче успя да започне процес на възраждането и обединението си, защото откри своя смисъл”, заяви Петър Москов.  От ДСБ обаче на този етап не бързат да отговорят на предложението на лидера на СДС Пламен Юруков за сформиране на обща група в парламента. Въпросът трябва да бъде решен по време на Националното събрание на ДСБ, което ще се проведе на 1 декември.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?