Думата ратифицира споразумението за Бургас- Александруполис

Думата ратифицира споразумението за Бургас- Александруполис

Държавна Дума ратифицира споразумението за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис между трите държави България, Гърция и Русия, съобщиха в сряда руските информационни агенции.

Споразумението задължава България и Гърция да предоставят на бъдещата международна проектна компания (МПК) възможно най-благоприятен данъчен режим, уточняват медиите.

"В края на май трябва да се проведе събрание на МПК за юридическото оформяне на компанията", съобщи министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко. Според споразумението, международната проекта компания, в която ще влязат акционерите, трябва да се регистрира в страна от Европейския съюз, извън България и Гърция.

“България е временен участник в този проект”, съобщи заместник-председателят на руската Дума от фракцията на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски. Според него, страната ни ще продаде 24,5 процентния си дял на американски компании.

Руското правителство заяви официално апетитите си да ползва петролопровода Бургас-Александруполис за увеличаване на доставките на руския петрол за САЩ.

"Споразумението съдържа определени изгоди за руската страна, която чрез него получава възможност за контрол върху транспорта на нефта от точката на добиването му до пристанището в Александруполис на Егейско море”, каза Христенко. Изходът на Егейско море ще позволи да се увеличат доставките на суровина не само за Европа, но и за “най-големия пазар – САЩ”, уточни руския енергиен министър.

Виктор Христенко допуска участие на американската нефтодобивна компания “Шеврон” в тръбата Бургас-Александруполис, но без да уточнява дали става въпрос за продажбата на българския 24,5 процентов дял.  

Провеждането на стопанските дейности, осъществяването на различни плащания, предоставянето на митнически преференции на България и Гърция и други въпроси ще бъдат уредени в отделно споразумение за транзита.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?