Въпреки заплахата за "финансовата стабилност на страната"

"Дунарит" може пак да изнася продукция

"Дунарит" може пак да изнася продукция

Оръжейният завод "Дунарит" ще може да изнася продукция, въпреки че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия му отне лиценза с мотив, че заплашва "финансовата стабилност на страната".

До тази ситуация се стигна, след като съветът е решил да не обжалва решението на Софийския административен съд да спре процедурата по отнемането на лиценза.

"След като съдът е спрял решението за прекратяване на лиценза, то значи към настоящия момент предприятието може да продължи да изнася продукцията си", заяви лаконично министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Така до произнасянето на съда по съществото на спора - дали е правилно решението на междуведомствения съвет за отнемане на лиценза или не, няма да има проблеми за дейността на дружеството.

Лукарски не мотивира по никакъв начин отказа от обжалване.

Междуведомственият съвет, който следи бранша, се председателства от министрите на икономиката и на отбраната и в него влизат представители на министерства и специални служби. Той отне лиценза на русенския завод след постъпила секретна информация от службите, свързана с "движението на паричните потоци" около предприятието.

Лукарски от своя страна разясни, че има "наличие на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната", а военният министър Николай Ненчев обясни, че "проблемите в завода са много тежки".

На този фон сега държавата се отказва от възможността да обжалва решението на Софийския административен съд.

Възможността заводът да спре работа предизвика масови протести на работниците в него. В същото време шефовете на предприятието обявиха, че дружеството няма задължения от 10 г. насам и дори успява да излезе на годишна печалба от 34-35 млн. лв.

Заради секретността на казуса все още не е ясно какви са точните мотиви за отнемането на лиценза.

Собствеността на дружеството към момента не е напълно ясна. Тя се свързва с банкера Цветан Василев, но сега най-големият кредитор на фирмата е италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио.

Според синдикатите, ако заводът спре работа, 750 души ще останат на улицата.

Изпълнителният директор на завода "Дунарит" Кръстю Кръстев от своя страна изчисли загубите от спирането на лиценза за няколко милиона само до края на месеца.

Миналата седмица Лукарски предложи "Дунарит" да прескочи отнетия лиценз чрез посредници. Към момента не е ясно дали лансираната от Лукарски възможност може да се реализира и под каква точно форма.

Споделяне

Още по темата

Още от България