Директорът на "Дунарит" не знае защо е взет лицензът на предприятието

Снимка: Капитал

Изпълнителният директор на завода "Дунарит" Кръстю Кръстев ще поиска обяснения за спрения лиценз на завода за износ, внос и трансфер на оръжия.

Той не е запознат с мотивите и обстоятелствата, довели до това изненадващо решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет.

Според Кръстев подобно решение създава сериозна опасност за финансовата стабилност на предприятието, тъй като в момента то има сключени договори с партньори от три континента, получени са авансови плащания, купени са материали.

На практика сега "Дунарит" не може да направи доставките към контрагентите си и ще се наложи не само да връща получените авансово средства, но и да плаща неустойки.

Отнемането на разрешителното не би трябвало да касае сделки, които в момента се изпълняват, смята шефът на предприятието, цитиран от БГНЕС.

Преди ден КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха срещу "недомислено решение" за спиране на лиценза на "Дунарит" АД, Русе, за износ, внос и трансфер на оръжия.

Според синдикатите така 750 души ще останат на улицата.

Двата профсъюза са изпратили писмо до президента, премиера и икономическия министър, в което обясняват положението в предприятието. Работниците вече са обявили готовност за стачка.

Решението за спиране на лиценза е мотивирано с "нарушена икономическата стабилност и надеждност...", пише в писмото.

Според синдикалните организации този мотив е "смехотворен за всеки запознат с икономическото състояние на дружеството", което реализира годишна печалба от над 10 млн. лв.

Фирмата работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка.

Синдикалните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" в дружеството настояват за спешна среща със съпредседателите на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет - министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Собствеността на "Дунарит" се свързва с италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио.

Споделяне

Още по темата

Още от България