Два кораба се сблъската в Егейско море, единият возел захар за България

Два товарни кораба, плаващи под чужд флаг, единият със захар за България, са се сблъскали призори югозападно от гръцкия о-в Андрос в Егейско море, съобщава електронното издание на в. "Етнос", цитирано от БТА в четвъртък.

Плавателният съд Catherine, плаващ под малтийски флаг, е отплавал от пристанище Новоросийск на Черно море, и е натоварен с желязо. Другият кораб Baru Satu, плаващ под Панамски флаг, е потеглил от пристанище Пирея за България и превозва захар.

Няма пострадали сред екипажите на двата товарни кораба, съобщават гръцките медии, като се позовават на бреговата охрана. Корабите са неподвижни след сблъсъка, а в трюма на единия от тях - Caterine, плаващ под малтийски флаг, е нахлула вода в трюма.

Част от 23-членния екипаж е напуснал кораба. Седемнадесет души от него са били натоварени на спасителна лодка, а другите шестима са останали на кораба. В екипажите и на двата кораба има по един грък.

На другия плавателен съд Batu Satu, плаващ под Панамски флаг с екипаж от 17 души, засега не са установени пробойни и течове на вода.

Засега няма опасност плаващият под малтийски флаг кораб да потъне. Причините за инцидента се разследват. В района на катастрофата има гръцки плавателни съдове, които се опитват да изтеглят на буксир корабите.

Споделяне

Още от Свят