Двадесет и двама имигранти загинаха при преобръщането на лодки в Егейско море

Най-малко 22-ма имигранти загинаха днес при преобръщането на няколко лодки в източната част на Егейско море, предаде Асошиейтед прес в понеделник. Сред загиналите има четири деца. Възможно е броят на жертвите да се увеличи още, тъй като най-малко десет души са изчезнали. Засега не е ясна причината за преобръщането на претоварените плавателни съдове.

Около 65 имигранти от различна националност се опитаха да преминат от Турция в Гърция през Егейско море, когато три малки лодки и яхта, в които се намираха, се преобърнаха недалеч от гръцкия остров Самос.

Гръцката брегова охрана успя да спаси 36 имигранти - 32-ма мъже, три жени и дете.

Повечето от удавилите се имигранти са се намирали в една от лодките, каза представител на гръцката брегова охрана.

Два спасителни хеликоптера, корабчета на бреговата охрана, боен кораб и круизен лайнер участват в операцията за откриването на изчезналите имигранти, съобщи представителят.

Днешният инцидент е вторият по рода си в рамките на два месеца, след като през март седем имигранти се удавиха при потъването на лодката им в източната част на Егейско море, отбелязва Ройтерс.

Въпреки финансовата криза в Гърция страната продължава да бъде основен маршрут за нелегалните имигранти от Азия и Африка на път към Европейския съюз, посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа