Двама българи загинаха в Сърбия при сблъсък на наш автобус

Двама българи загинаха в Сърбия при сблъсък на наш автобус

Двама българи загинаха, а трима са ранени при тежка катастрофа на магистралата Ниш – Белград, станала в сряда вечерта около 20.15 часа. Сблъскали са се български пътнически автобус, пътуващ по линията София – Инсбрук, Австрия, и цистерна на местната компания „Югопетрол”. Загиналите са двамата шофьори на автобуса - Емил Тегарков от Дупница и Найден Найденов от София, пострадал е и водачът на цистерната.

Според информацията от сръбските медии малко преди да влезе в столицата Белград, автобусът, превозващ 14 пътници, се е блъснал в цистерната. Двамата български шофьори са загинали на място.

Най-вероятната причина за тежката катастрофа, според медиите в Сърбия, е високата скорост на автобуса и неизправната светлинна сигнализация на камиона.

Автобусът е пътувал от София и е превозвал туристи. Българите са обяснили, че само двайсетина минути преди удара превозното средство е имало половинчасова почивка на бензиностанция в Мали Пожаревац. Те са казали, че цистерната изведнъж се е появила пред тях и те не са я видели, тъй като не е имала включена светлинна сигнализация.

Единият от загиналите шофьори Емил Тегарков, който е бил зад волана, дори не е успял да намали скоростта и се е ударил в цистерната. Автобусът е излязъл от пътното платно, а цистерната на “Югопетрол” известно време е продължила да се движи, преди да спре.

Пътен полицай, който е охранявал мястото на инцидента, разказал пред медиите, че от удара цистерната се е спукала и от нея е изтекло гориво. Триста метра е текъл бензин по автомагистралата. “Само една искра да беше паднала на разлялото се гориво и щеше да се стигне до голяма трагедия”, е казал полицаят и е допълнил, че в този случай само може да се гадае колко жертви е можело да има.

Българският автобус е на фирмата “Карат С”. Управителят Миролюб Столарски предположи също, че най-вероятната причина за катастрофата е неосветена цистерна, която се е движела пред автобуса. Според него не може да се търси вина у водача на автобуса, защото почивката преди инцидента означава, че и двамата шофьори са били отпочинали.

“Автобусът е чисто нов и е абсурд да става въпрос за техническа неизправност”, каза още Миролюб Столарски. Той допълни, че трябва да се изчака с експертизата на мястото на катастрофата, преди да се правят каквито и да е заключения за причините.

Тримата ранени пътници и шофьорът на цистерната са били откарани в болница, където им е оказана първа помощ и са били пуснати.

Всички пътници от катастрофиралия в Сърбия български автобус са родължили по първоначалния си маршрут до Инсбрук с друг автобус на същата фирма -  "Карат-С". Това съобщи по-късно на брифинг говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев.

Фирмата-превозвач е предприела необходимите действия, за да информира близките на починалите. Телата им ще бъдат транспортирани към България, след като бъдат извършени всички процедури, посочи Цанчев.

Той допълни, че консулът на България в Белград Стефан Драгоев е отишъл веднага на мястото на катастрофата и е предоставил възможност на всички пътуващи да се свържат с близките си по телефона.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?