Двама членове на "Пуси райът" поискаха убежище в Швеция

Пуси райът
Двама членове на руската музикална група "Пуси райът", известна с провокативните си изпълнения и протестите си срещу Владимир Путин, подадоха документи с искане за убежище в Швеция, съобщи ДПА.
 
Лусине Джанян и Алексей Кнедляковски заявиха пред Шведската държавна телевизия, че от 10 месеца са в Швеция с малкия си син. 
 
Двойката участва в протест на "Пуси райът" в Сочи през 2014 г. по време на зимните Олимпийски игри и заедно с още членове на групата бяха бити от охранители. Тогава групата тъкмо бе пуснала нова песен, наречена "Путин ще те научи на любов към родината".
 
След това Лусине, която е художник, изгуби работата си в университета в Краснодар. Тя твърди, че заедно с Алексей са били заплашвани, тормозени и бити. 
 
Двойката се намира сега в бежански център в Централна Швеция. Пред шведската телевизия Лусине и Алексей казват, че са свикнали да бъдат в центъра на събитията, непрекъснато да пътуват и да присъстват на откриване на изложби.
 
Сега им било трудно да свикнат с тишината и спокойствието в Швеция. Алексей, който е един от малкото мъже, членове на "Пуси райът", казва обаче, че за тях няма да е добре да върнат в Русия, и споделя, че в Швеция те не се страхуват през цялото време, както в Русия.
 
Групата "Пуси райът" стана известна през 2012 г. с протест срещу Путин в московската катедрала "Христос Спасител". Тогава три момичета от групата бяха съдени. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?