Двама от задържаните за безредиците в “Красна поляна” остават в ареста

Двама от задържаните за безредиците в столичния квартал “Красна поляна” остават в ареста, реши в петък Софийски градски съд. На заседанието си магистратите потвърдиха определената от районния съд мярка за неотклонение "задържане под стража" на Симеон Александров и Александър Александров.

Според съда, двамата са оказали съпротива на органите на властта и са упражнили насилие спрямо цивилни граждани по време на вълненията миналата седмица. Съдът прецени, че ако бъде намалена мярката им за неотклонение, съществува опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, независимо от това, че не са осъждани досега.

От ареста срещу парична гаранция по 300 лв. бе освободен Ангел Малинов. Магистратите намалиха от 1000 лв. на 300 лв. и паричната гаранция на четвъртия обвиняем за погрома на кафенето в “Красна поляна” Красимир Александров.

Решението на СГС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Срещу четиримата роми са повдигнати обвинения за хулиганство с особена дързост, за нанасяне на лека телесна повреда и за неподчинение на органите на реда.

По-късно през деня стана известно, че Софийската окръжна прокуратура е внесла искане за налагане на постоянна мярката “задържане” под стража за двама от общо четиримата задържани за сбиването в Самоков, при което загина 17-годишно момче.

Другите две момчета, които бяха прибрани от полицията, са непълнолетни и за тях няма да се иска постоянен арест. Ден по-рано от прокуратурата заявиха, че ще повдигнат обвинения за умишлено убийство в съучастие срещу четири задържани момчета. Събраните до момента доказателства сочат, че става дума за младежко сбиване, а не за сблъсък на етническа основа.

17-годишният Аспарух Илиев почина във вторник вечерта след сбиване на младежи от ромски и български произход. Трагедията се разигра на централния площад в близост до полицейското управление.

Споделяне

Още от България