Двама отвлечени сръбски дипломати убити при удар на САЩ по ИД

Двама отвлечени сръбски дипломати убити при удар на САЩ по ИД

Двама служители на сръбското посолство в Либия са били убити при въздушен удар на САЩ по позиции на Ислямска държава.

Сръбският премиер Александър Вучичсъобщи на извънредна пресконференция в събота, че е получено официално потвърждение за гибелта на служителите на сръбското посолство в Либия Сладжана Станкович и Йовица Степич, които бяха отвлечени през ноември, съобщиха световните агенции.

"Официално е потвърдено, че двамата сръбски граждани са загинали в либийския град Сабрата", каза Вучич.

Премиерът каза, че Сърбия е поискала обяснение дали американците са знаели, че на това място се намират представители на други националности и отговорът е бил отрицателен.

Вучич съобщи, че според оперативна информация най-голяма отговорност за отвличането на двамата служители в сръбското посолство носи член на семейството на Ахмед Абаши, което се занимава с трафик на хора към Италия. Похитителят не бил член на групировката "Ислямска държава", но сътрудничел с нея, съобщи Танюг.

Премиерът каза, че това е била първата заложническа криза, с която се сблъсква Сърбия и нейните служби са действали изключително професионално. Той изрази увереност, че двамата отвлечени сърби са щели да бъдат освободени, ако не бяха убити при американските бомбардировки.

Вучич добави, че Сърбия не е преговаряла пряко с похитителите, но е държала нещата под контрол и всяка седмица е получавала информация за здравословното състояние на заложниците. Той каза, че сръбската служба за сигурност е сътрудничела с колегите си от САЩ, Русия и други страни.

Телата на двамата убити сърби ще бъдат изпратени в Сърбия в понеделник, съобщи Вучич.

"От името на правителството на Сърбия и от свое лично име изразявам дълбоки съболезнования на семействата на убитите. Това е тежък и много тъжен ден за нашата страна", каза премиерът.

Шофьорът на сръбското посолство в Триполи Йовица Степич и служителката в посолството Сладжана Станкович бяха отвлечени през ноември миналата година, след като колона от служебни автомобили на посолството, в която пътуваше и посланикът, беше подложена на обстрел близо до град Сабрата.

Споделяне

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?