Двама пилоти от Търкиш ерлайнс бяха отвлечени в Бейрут

Двама пилоти от Търкиш ерлайнс бяха отвлечени в Бейрут

Двама пилоти, работещи за компанията Търкиш ерлайнс, бяха отвлечени рано сутринта в петък от въоръжени мъже на пътя от летището в Бейрут, съобщиха осведомителните агенции.

Операцията по отвличането е извършена в 03.00 часа тази сутрин. От автобус, превозващ няколко членове на екипажа на самолет на Търкиш ерлайнс, който пътувал от летището към хотела, въоръжени мъже отвлекли двама пътуващи - пилота и ко-пилота, уточни министърът на вътрешните работи на Ливан Маруан Шарбел.

Според източници, близки до правителството, четирима въоръжени мъже са участвали в отвличането. Останалите седем пътници в автобуса не са били отвлечени.

По-късно стана ясно, че пилотите са били отвлечени от групировката "Гости на имам Риза", чиито членове искат в замяна на освобождаването на пилотите да бъдат пуснати на свобода деветима ливанци.

Ливанците, за чието освобождение настоява групировката, са били отвлечени преди време в Сирия. Смята се, че става въпрос за инцидент от 22 май 2012 година, станал в района на град Азаз на сирийско-турската граница. Отвлечените ливанци, които са шиити, се намирали в ръцете на групировката Ахрар аш Шам, свързана със Сирийската свободна армия.

Смята се, че Турция, която има по-близки отношения със сирийската опозиция, може да окаже натиск върху похитителите на ливанците и те да бъдат освободени.

Групата ливански шиити бяха отвлечени в провинция Алепо /Северна Сирия/ при връщането си от поклонническо пътуване в Иран. Жените и двама мъже от групата бяха освободени.

Отговорност за отвличането на ливанците пое мъж, представящ се като Абу Ибрахим, който заяви, че е член на Свободната сирийска армия. От своя страна Своободната сирийска армия отрече всякакво участие в отвличането.

Семействата на отвлечените демонстрираха няколко пъти пред офисите на Търкиш еърлайнс в Бейрут, като призоваха Анкара да използва влиянието си сред сирийските бунтовници, за да постигне освобождаване на техните близки. Преговорите за освобождаване се проваляха до момента.

Похитителите не бяха формулирали искания, но бяха заявили, че техните заложници са членове на ливанската групировка Хизбула, която воюва на страната на правителствените сили срещу бунтовниците в Сирия.

Представител на семействата на ливанските заложници отрече в съобщение всякакво участие в отвличането на пилотите от Търкиш еърлайнс.

Същевременно говорителят на турското външно министерство Левент Гюмрюкчю съобщи, че ливанските власти активно издирват пилотите и са започнали разследване. Разпитан е шофьорът на автобуса, с който персоналът на авиокомпанията е пътувал към хотела.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят