Двама полицаи убиха човек при “безхаберна” стрелба

Двама полицаи убиха човек при “безхаберна” стрелба

Двама полицаи от Велинград застреляха 68-годишен мъж при самоцелна стрелба. Това стана повод за оставката на директора на РДВР-Пазарджик полк. Жоро Стоицев, която бе приета от вътрешния министър Румен Петков.

Трагедията е станала в понеделник около 15 ч., когато двамата униформени полицаи от РПУ Велинград Стоян Пачалов и Росен Овчаров извършвали без разрешение и по собствена инициатива оглед на хижа в района на село Дорково, община Ракитово на територията на РПУ Велинград.

На излизане от хижата те решили “да пострелят” по бетонна колона и от рикошета бил прострелян 68-годишния Георги Василев Божанов от с. Дорково, разказа министър Петков на пресконференция във вторник сутринта.

Двамата полицаи дори не забелязали, че са простреляли човек, но след минути го видели и го качили в служебния автомобил. По пътя към болницата обаче Божанов е починал.

По-късно през деня от прокуратурата в Пловдив съобщиха, че направената съдебно-медицинска експертиза е показала, че куршумът е попаднал в главата на мъжа.

Министър Румен Петков  поднесе съболезнования на семейството на убития и допълни, че МВР ще поеме изцяло разходите по погребението. Божанов е бил семеен с три деца.

Двамата полицаи, които са около 30-годишни, са отстранени от длъжност и дадени на военна прокуратура – Пловдив. Образувано е производство, снети са им подробни обяснения и натривки от ръцете.

Ръководството на МВР е безкомпромисно към служители, които се държат безхаберно и няма да допуснем отделни служители да съсипят труда на други 60 хиляди, каза Румен Петков. Той поиска присъди за Пачалов и Овчаров и разпореди мащабна проверка в РПУ- Велинград и ОДП- Пазарджик.

До няколко дни ще е готова експертиза, която ще покаже от кой точно изстрел е загинал Божанов. Пачалов е произвел 2 изстрела, а Овчаров – един.

Първоначалните експертизи е показват, че Божанов е застрелян с пистолет Макаров от над 50 метра. Две от изстреляните гилзи все още се издирват. Проверката за алкохол е показала отрицателен резултат.

Двамата полицаи са преминали през март тестовете за боравене с огнестрелно оръжие.

Директорът на ГД “Полиция” главен комисар Валентин Петров е предложил за освобождаване от длъжност началника на служба "Полиция" в Пазарджик Гето Гетов. Със заповед от понеделник с порицание е наказан и началникът на РПУ Велинград Памукчиев, съобщи вътрешният министър.

Стоицев: Полицията във Велинград има тежки кадрови проблеми

В полицията във Велинград има тежки кадрови проблеми, които трябва да бъдат решени кардинално, защото това е болно звено в системата, заяви на пресконференция по-късно във вторник вече бившия началник на Областната дирекция на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев.

Той обясни подадения от него рапорт за освобождаване като поемане отговорността за инцидента в Дорково.

“Kато ръководител счетох за морален дълг да депозирам рапорта си пред Румен Петков. Оттеглям се по своя инициатива, за да запазя доброто име на полицията”, каза още Стоицев, отричайки да е бил натискан за оставката.

Обясненията на двамата полицаи за случилото се във Велинград били, че са проверявали вилата за криминално проявени лица, информира Стоицев.

Той съобщи, че до края на седмицата ще стане ясно дали излиза от системата на МВР. Уточни, че имал желание да остане, но не и на всяка цена.

Стоицев беше ключова фигура в безуспешното досега разследване на жестокото убийство на сестрите Белнейски, станало през януари т.г. По време на пресконференцията той благодари на своите колеги за съвместната работа и изрази съжаление, че не са успели заедно да разкрият убийството на двете момичета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?