Двама сътрудници на Саддам са обесени в Ирак

Двама сътрудници на Саддам са обесени в Ирак

Двама ключови сътрудници на Саддам Хюсеин бяха обесени в Багдад две седмици след оспорваната екзекуция на бившия иракски президент.

Представители на правителството подчертаха, че не е имало насилие, но главата на полубрата на Барзан ат Тикрити се откъснала при обесването.

Правителственият съветник Басам ал Хусейни заяви, че това не е ненормално явление, макар да се случвало рядко и определи случилото се като "Божие дело".

На изпълнението на смъртните присъди са присъствали прокурор, съдия и лекар.

Бившият ръководител на иракското разузнаване Барзан ат Тикрити и бившият председател на Революционния съд Ауад Хамед ал Бандар бяха осъдени за смъртта на 148 шиити през 1982 г.

Екзекуцията е станала в 2 ч. сутринта в понеделник преди разсъмване. По-късно през деня служители на иракското правителство показаха пред журналисти запис от екзекуцията.

На видеото се вижда как Ауад Хамед ал Бандар трепери от страх, а при екзекуцията на Барзан ат Тикрити, въжето откъсва главата му. При отваряне на капака в пода под краката е заснето как главата на Ат Тикрити се откъсва от тялото му и пада в локва кръв под бесилката.

Записът показва още и двамата осъдени на смърт, застанали един до друг в същото помещение, в което преди две седмици бе обесен и бившият президент.

За разлика от него обаче двамата са облечени в оранжеви затворнически дрехи и преди да им надянат въжето на главите им били поставени черни качулки.

Преди смъртта си Ал Бандар, както и Саддам преди него, произнесъл традиционната клетва за религиозна вярност - "Няма друг бог освен аллах!"

Иракският президент Джалал Талабани настоя екзекуцията на двамата да бъде отложена.

На 30 декември Саддам Хюсеин бе обесен, след като бе осъден за същото престъпление като своите сътрудници.

Обесването на бившия иракски диктатор бе посрещнато с неодобрение и противоречиви чувства по целия свят, особено след като неофициален видеозапис на екзекуцията, направен с мобилен телефон, показа, че той е бил обиждан и унижаван в последните мигове от живота си. 

Доминираното от шиитите иракско правителство обеща пълно разследване. При изпълнението на последните две смъртни присъди всеки от присъстващите е подписал документ за подобаващо поведение, заяви правителствен говорител на пресконференция. Към този момент не е предоставен официален видеорепортаж от екзекуцията.

Барзан ат Тикрити беше високопоставен представител в иракското правителство по време на американската инвазия в Ирак през 2003 г. и беше сред основните хора от обкръжението на Саддам, набелязани за залавяне.

Ауад Хамед ал Бандар е провеждал показни процеси, довели до смъртта на много хора. Революционният съд, който той е ръководил, е издал смъртни присъди срещу жители на град Дуджаил след неуспешния опит за покушение срещу Саддам Хюсеин, който бил на посещение в града на 8 юли 1882 г.

Адвокатите на подсъдимия заявиха, че той само е следвал буквално иракския закон от онова време и отрекоха Ал Бандар да е разпореждал екзекуцията на местните жители.

Според американски военни телата на Тикрити и Бандар ще бъдат предадени на роднините им до часове.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?