Двама убити и 12 ранени при атака срещу хуманитарна организация в Афганистан

Двама убити и 12 ранени при атака срещу хуманитарна организация в Афганистан

Най-малко двама души са били убити и 12 - ранени, при атака срещу офиса на международната хуманитарна организация "Спасете децата" в източния афганистански град Джалалабад, предаде ДПА, като се позова на представители на местните власти.

Загинали са по един войник и цивилен. Атаката е започнала със самовзривяването на атентатор самоубиец. Друг нападател е бил ликвидиран от силите за сигурност.

Девет от най-малко 12-те ранени вече са изписани от болница.

Точният брой на нападателите и на жертвите засега не е ясен.

 

По-късно отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава". Пропагандната медия на ИД "Амак" заяви в комюнике, че "трима мъченици са участвали в атаката срещу британските и шведските фондации и афганистанските правителствени институции". Става дума за хуманитарната организация "Шведски комитет" и офис на афганистанското министерство по въпросите на жените, чиито помещения са наблизо.

Атаката в Източен Афганистан бе извършена броени дни след като над 20 човека, сред които 14 чужденци, бяха убити при нападение на талибаните срещу хотел в столицата Кабул през уикенда, отбелязва Франс прес.

Джалалабад е столица на източната афганистанска провинция Нангархар, която граничи с Пакистан. Регионът гъмжи от талибани и бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава". Екстремистите превърнаха няколко окръга в провинцията в свои опорни бази в Афганистан, отбелязва още Франс прес.

Организацията "Спасете децата" развива хуманитарна дейност в страната от 1976 г.

Споделяне

Още от Свят