Двама загинали при атентат в Прищина

Двама души са загинали, а други 11 са ранени при експлозия в столицата на провинция Косово – Прищина, съобщи ББС, позовавайки се на източници от полицията. Взривът е станал в понеделник сутринта (2.10 часа местно време) в оживена търговска част на града докато някои ресторанти и кафенета все още са работили.

Полицията не е установила използвания тип експлозив. Единият човек е починал на път за болницата, а другият на мястото на инцидента.

Косово все още е част от Сърбия. От 1999 година областта е под управлението и надзора на ООН. Напрежението в областта се покачва докато населението ѝ, съставено от близо 90-те процента етнически албанци, чака решението за нейната независимост от Сърбия.

Западът вече обяви подкрепата си за даване на независимост, но Белград и Москва се обявиха твърдо против тези планове. Сърбия предпочита да говори за приемане на автономен статут за Косово. САЩ вече посочиха 10 декември за краен срок за решава на съдбата на областта, но Кремъл отхвърли възможността да се определят дати за приключване на казуса.

Споделяне

Още от Балкани