Двама заподозрени за атентата в Барселона остават в ареста

Един от тях е признал, че е готвена атака срещу прочутата базилика "Саграда Фамилия"

Двама заподозрени за атентата в Барселона остават в ареста
Двама от четиримата заподозрени членове на джихадистката група, отговорна за атентатите в Каталуния остават в ареста, реши съдия от испанския Национален съд.
Това са 21-годишният испанец Мохамед Хули Шемлал и 27-годишният мароканец Дрис Укабир, съобщи Франс прес. 
 
Двамата са обвинени в терористични убийства и принадлежност към терористична организация. 
 
Третият - мароканецът Мохамед Аяла, също е обвинен в принадлежност към терористична организация, в терористични убийства и притежание на експлозиви, но е пуснат на свобода под контрола на правоохранителните органи. Той е арестуван, защото е собственик на автомобила Ауди А3, използван за атаката в Камбрилс от брат му и четирима други мъже. Срещу него обаче засега няма други улики, въз основа на които да остане в ареста. 
 
За мярката за неотклонение на четвъртия - мароканеца Салх ел Кариб, ще бъде взето решение до три дни. Той е притежавал интернет кафе в Рипол, където са живеели повечето членове на терористичната клетка. 
 
21-годишният Мохамед Хули Шемлал е признал, че терористичната клетка се е готвела да взриви бомба в прочутата базилика "Саграда Фамилия" в Барселона. Той е казал, че 12-членната клетка се е готвела да взриви и други архитектурни забележителности в града, пише в. "Мундо", цитиран от БТА.
 
Тези планове се провалили, когато се взривило ателието за изработка на експлозиви в апартамент в Алканар, където терористите били струпали 120 бутилки с газ.
 

В сряда полицията в Североизточна Испания заяви, че е открила колан с истински експлозиви в жилището в Алканар. Шестима от застреляните от полицията атентатори бяха с фалшиви колани с експлозиви.

 

Испанската полиция заяви също, че проучва материали, събрани при обиски снощи в два града в Североизточна Испания, Рипол и Виляфранка дел Пенедес. Тя отказа да уточни какво точно е намерено. Обискът в Рипол е бил на интернет кафе, а във Виляфранка на жилище. В днешното си изявление полицията посочи, че операцията продължава.

 

Виляфранка е близо до мястото, където Юнес Абуякуб, предполагаемият шофьор на буса, с който беше извършен атентатът в Барселона, в понеделник беше застрелян от полицията.
Единият от четиримата останали живи заподозрени атентатори работил в интернет кафето в Рипол.

 
Мароканските власти арестуваха и още двама души, заподозрени във връзки с извършителите на терористичното нападение в Барселона.
 
Единият от двамата - мъж на 28 години, е задържан в Надор, близо до испанския анклав Мелиля. Той е живял 12 години в Барселона. Заподозрян е във връзки с Ислямска държава и в подготовка на нападение срещу испанското посолство в Рабат. Не е установена пряка връзка между него и клетката, състояла се предимно от млади мароканци, която извърши нападението в Барселона. Но той се възхитил от нападението във Фейсбук. 
 
Вторият е задържан в град Ужда, близо до границата на Мароко с Алжир. Той е живял в Рипол, съобщи мароканската телевизия, според която и двамата били арестувани в неделя. Мароканските власти са отказали коментар на съобщението за арестите
Споделяне

Още по темата

Още от Свят