Две белгийски фрегати на старо вместо френските корвети

Две белгийски фрегати на старо вместо френските корвети

С един ден закъснение стана ясно, че в четвъртък кабинетът е взел спешно решение да закупи на старо от Белгия още две фрегати и един миночистач. Според изявлението на военния министър Веселин Близнаков (НДСВ) в петък, сделката ще е на “политическата цена” от 54 млн. евро. Корабите били в много добро състояние, напълно оборудвани и съвместими със стандартите на НАТО.

Не е ясно защо новината, която прави безрезултатно лобирането на френския президент Никола Саркози в София през октомври, бе премълчана в деня на правителственото заседание.

През 2005 г. България закупи от Белгия 20-годишната фрегата “Ванделаар”, която бе преустроена и преименувана “Дръзки”. Цената ѝ бе отново политическа – 23 млн. евро. Тази година “Дръзки” участва в международна мисия по патрулирането в териториалните води на Ливан.

В петък Близнаков обяви още, че засега България се отказва да реализира сделка с френската “Армарис” за закупуване на четири нови корвети тип “Гоуинд”  за около 780 млн. евро. На политическо ниво такива разговори бяха водени от Саркози при визитата му в София преди два месеца и сделката се представяше като предстояща. Заради нея плановете за закупуване на нови изтребители за ВВС бяха изоставени за неопределено бъдеще.

Намеренията за френските корвети не са изоставени завинаги, но бюджетната прогноза за следващите три години показва, че няма да имаме нужните 780 млн. евро за покупката им, коментира Близнаков.     

В петък той подписа меморандум с представителите на американската фирма “Текстрон Марин & Ланд Систъмс”, от която купуваме седем бронирани автомобила за 14 млн. лева, нужни за контингентите ни в Афганистан. Те ще бъдат доставени в Кабул до Нова година.

Съкращенията догодина – между 1000 и 9000 военни

Догодина ще бъдат съкратени най-малко 1000, най-много 9000 военнослужещи, информира още министърът. “Истината най-често е по средата”, опита се да бъде по-конкретен Близнаков. “Не мога да кажа точната бройка, и началникът на Генщаба също не може да ви я каже, защото се правят анализи”, добави той. Решението на правителството за точната бройка ще е през февруари.

“България не може да си позволи издръжката на петата по численост армия в НАТО”, посочи Близнаков и призна, че предложението за съкращенията е било направено най-напред от Брюксел.

“То дойде от главната квартира на НАТО, защото при прегледа на отбраната ни бе казано - вие все едно поддържате две армии – една за териториална отбрана, без да е ясно срещу кого, и втората – за експедиционни цели”, каза Близнаков.

Той предупреди, че ангажиментите ни в задгранични мисии ще нарастват. “Ние имаме договорени до 8% от сухопътните войски да участват в мисии зад граници, а сме далеч от този процент”, допълни той.

Попитан за увеличаване на контингента ни в Афганистан, който в момента е от 400 души, министърът каза, че засега това е оптималното, което можем да си позволим от гледна точка на бюджета. Българските войници в Кабул са посочили необходимостта от увеличаване с 10 процента на ротата, която охранява летището там. Министерството на отбраната (МО) предлага това на Министерския съвет за решение, като не е необходима санкция на парламента.

13-та заплата ще получат всички в системата на МО

По една допълнителна основна месечна заплата ще получат през декември военните и цивилните служители в системата на МО. Това означава, че в системата са реализирани икономии, от които ще се изплатят допълнителните възнаграждения.

От 110 –те млн. лв., които се отпускат на МО от бюджетния излишък за тази година, 51 милиона ще бъдат за покупка на нови вертолети "Кугар", които трябва да се предадат по график по договора с производителя "Юрокоптер", каза Близнаков.

Новите машини ще бъдат авансово заплатени със средствата от излишъка. С парите, предвидени в бюджета за МО за 2008 г. за закупуването на вертолетите, ще бъдат изплатени обезщетения на освободените служители, които могат да бъдат до 20 брутни работни заплати.

Останалите пари, дадени на МО от излишъка, ще отидат за ремонт на самолетите МиГ-29, за социални дейности на министерството, за изграждане на система за управление на активни средства на противовъздушната отбрана на страната, за ремонт на въоръжение и военна техника, за доставка на специални автомобили, екипировка и оборудване на армията.

Близнаков обяви още, че ще стартира дългоочакваната продажба на заводите "ТЕРЕМ". Той уточни, че заводите няма да се приватизират, а стратегията за развитие предвижда продажба до 75% от активите им. Всеки, който закупи активи от дружествата, трябва да поеме задължения към работниците, към запазване характера на работата и изпълнение на започнатите вече поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес