Две години нито лев за западналите региони по националната програма

Регионалното министерство иска 300 млн. лв. в Бюджет 2018

Две години нито лев за западналите региони по националната програма

За две години нито лев не е бил отпуснат от държавния бюджет по амбициозната програма за слаборазвитите региони, която беше разработена по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Това стана ясно по време на форума "Строителството през 2018 г. - перспективи и предизвикателство", организиран от Камарата на строителите в София.

Целта на програмата за слабо развити региони - Северозападна България, Родопите, Странджа – Сакар, пограничните, планинските и полупланинските райони, беше да задържи хората в тях и да създаде стимули за развитие на бизнеса. Обещанията бяха за безплатни жилища, облекчени данъчни ставки, предоставяне на терени за започване на бизнес, субсидия от 50% върху лихвите по инвестиционни кредити и т.н.

Бюджетът на тази програма е над 1.3 млн. лв. за периода 2016 – 2023 г., каза зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова по време на форума. В държавния бюджет за 2016 и 2017 г. по нея не бяха отпуснати никакви средства, заради други приоритети на правителството. За 2018 г. ще настояваме да бъдат отпуснати общо 300 млн. лв. за изпълнението на мерки от програмата, каза Николова пред Mediapool. Това са по 100 млн. лв. средно за 2016, 2017 и 2018 г.

Целта е да се започне с меките мерки от Северозападна България – образование, осигуряване на квалифицирана работна ръка, обучения за безработни, подкрепа на учителите, посочи Деница Николова.

Успоредно с подготовката на кадрите през 2018 г. ще започне и подготовката на инвестиционните мерки – определяне на индустриалните зони, където бизнеса иска да се установи, допълни тя. Така от 2019 г. евентуално ще бъдат насочени инвестиции в индустриални зони.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?