Две години след иранската ядрена сделка недоволство зрее и във Вашингтон, и в Техеран

Две години след иранската ядрена сделка недоволство зрее и във Вашингтон, и в Техеран

Подписано на пищна церемония на 14 юли 2015 г., споразумението за иранската ядрена програма увенча триумфа на американската дипломация и международното сътрудничество за неразпространение на ядрените оръжия. Две години по-късно текстът е критикуван и във Вашингтон, и в Техеран.

Влязло в историята със съкращението СВПД (Съвместен всеобхватен план за действие), Виенското споразумение бе несъмнен успех за тогавашния американски президент Барак Обама и неговия държавен секретар Джон Кери. Така както и за иранския президент Хасан Рохани и неговия външен министъ Мохамад Джавад Зариф.

Подписан още от Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия, влязъл в сила от 16 януари 2016 г., СВПД предвижда международен контрол да следи за изключително гражданския, мирен характер на ядрената програма на Техеран срещу постепенно вдигане на международните санкции, задушили иранската икономика.

По време на кандидат-президентската си кампания обаче милиардерът Доналд Тръмп обеща "да скъса" това "най-лошо" споразумение, подписано някога от САЩ. Откакто е държавен глава, той впрочем не е изпълнил тази заплаха.

През май републиканецът дори продължи да следва политиката на демократа Обама за вдигане на санкциите, свързани с иранската ядрена програма. Правителството му започна преразглеждане на позицията си за СВПД и се очаква в понеделник да реши дали ще смекчава санкциите и занапред.

Страховит удар

След оттеглянето от Парижкото споразумение за климата и след като постави под въпрос отварянето към Куба, Доналд Тръмп ще нанесе страховит удар по наследството на своя предшественик, ако напусне де факто и СВПД.

Бизнесменът вече постъпи в разрез с позицията на Обама, като се насочи към по-тесни връзки със сунитска Саудитска Арабия и призова да бъде "изолиран" нейният съперник, шиитски Иран. Вашингтон обвинява Техеран, че представлява заплаха за региона, че дестабилизира било директно, било чрез терористични групировки Сирия, Ирак, Йемен и Ливан.

Същевременно Сенатът на САЩ гласува през юни нови санкции срещу Иран заради "подкрепата му за международни терористични акции". Държавният департамент продължава от своя страна да наказва Техеран за балистичните му ракети и от 1984 г. го квалифицира като "държава, подкрепяща тероризма".

СВПД обаче продължава да има редица свои привърженици във Вашингтон.

Екзистенциална заплаха

Споразумението даде възможност "да премахнем една екзистенциална заплаха за САЩ и съюзниците им", приветства документа "Дипломаси уъркс" - група за натиск, създадена от Джон Кери и бившите му съветници. Това лоби "насърчава администрацията да търси нови потвърждения, че Иран спазва споразумението, за да може да продължи вдигането на санкциите, чийто срок изтича в понеделник".

Защото според бившия шеф на кабинета на Кери Джонатан Файнър "ядреното споразумение работи". "Трудно е за схващане защо администрацията би искала да предизвика криза", каза той пред АФП.

В писмо до Тръмп 38 генерали и адмирали в оставка подчертават също, че "международното споразумение позволи да се блокира достъпът на Иран до ядрени оръжия". Според тези военни "Иран е разглобил две трети от своите центрофуги, намалил е с 98 процента проблемните си уранови запаси и е бетонирал ядрото на своя реактор с тежка вода".

Наистина, надзорната структура на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), приветства през юни Иран за спазването на поетите ангажименти.
Европейците обаче са разтревожени от натиска на САЩ.

"Казваме на американците, че СВПД не е съвършен, но е най-добрата възможност", отбелязва високопоставен европейски представител във Вашингтон. "Ще бъде грешка да изгубим СВПД", подчертава той.

"Война" срещу Иран

Генералите дори предупреждават в писмото "да не се заема агресивна позиция, която може да доведе до война с Иран", каквато се обмисляше през първото десетилетие на този век.

В Техеран еуфорията от юли 2015 г. също отстъпи място на разочарования.

Иранците желаят все така силно сближаване със Запада - както показа преизбирането на умерения Рохани през май - но икономическите ползи от ядрената сделка така и не се усещат.

Неотменените американски санкции хвърлят в ужас международните банки и компании. Френската "Тотал" впрочем току-що подписа газова сделка за 4,8 милиарда долара.

Преките чуждестранни инвестиции обаче достигнаха през 2016 г. само 3,4 милиарда долара - твърде далеч от 50-те милиарда, обещани от президента Рохани.

Това активизира ултраконсерваторите, враждебни към Америка. В края на Рамазана през юни, преди приветствието на аятолах Али Хаменей, официалният поет на Ислямската република възвести: "Твърде голямото оживление по повод СВПД беше грешка. Да разчитаме на Чичо Сам беше грешка. О, приятели, спогодили сме се с един крадец".

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?