Ако не се удължи срокът за специализация на общопрактикуващите лекари

Две хиляди джипита може да затворят практиките си от юни

Две хиляди джипита може да затворят практиките си от юни

Около две хиляди общопрактикуващи лекари не са успели да преминат изискваната им по закон специализация и ако срокът за придобиването ѝ не бъде удължен, от юни 2014 г. те ще трябва да закрият практиките си и да оставят пациентите си без джипи. За това предупредиха в неделя на пресконференция от Дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари и поискаха от здравния министър Таня Андеева онези от тях, които нямат придобита специалност по "Обща медицина”, "Вътрешни болести”, "Педиатрия” или "Спешна медицина”, да могат да получат такава до 2020 г.

 

Председателят на организацията д-р Володя Василев съобщи, че от общо 4723 лични лекари в цялата страна половината все още не са довършили своята специализация, а 678 въобще нямат специалност. Само в София, ако се спази сегашното изискване на закона, се очаква да престанат да работят около 300 лекари. Средно всеки един от тях обслужва по 1000 пациенти.

 

Основен проблем за медиците е, че работят на 24-часови смени, а в същото време трябва да придобият квалификация, посочи Василев. От дружеството предлагат, освен да се удължи срокът за специализацията, но и да отпадне изискването за 16-месечен срок за стажуване в собствената си практика, който е излишен за лекари с 10-годишен опит в областта.

 

Според Василев, сред джипитата преобладават лекарите на възраст между 50 и 60 години, които имат достатъчно голям стаж и специализациите не са им необходими. Той допълни, че Здравната каса изплаща по 0,11 лв. на пациент на месец на личните лекари, но уточни, че те плащат по над 1/3 повече за медицинските центрове, които обслужват хората в почивните дни и в нощните часове.

 

От дружеството са съобщили за проблема на двама поредни министри на здравеопазването - Десислава Атанасова и Таня Андреева, но те са отговорили отрицателно на предложенията им.

 

Володя Василев посочи, че лекарите, които ще спрат да практикуват ще бъдат изгубени в момент на криза в здравеопазването, в който доктори напускат страната. По думите му към момента не е ясно дали местата им ще бъдат заети от други медици. Според Василев е нужно спешно уреждане на проблема, защото до две години той ще стане неразрешим.

Споделяне

Още от България