Две трети от шведските инвеститори планират да разширят бизнеса си у нас

Посланик Луиз Бергхолм и Емил Караниколов

Планове за разширяване на бизнеса си в България правят 74 % от шведските инвеститори, стана ясно след срещата на министъра на икономиката Емил Караниколов и посланичката на Швеция Луиз Бергхолм.

Проучване за възприятието на шведските бизнесмени по отношение на инвестиционния климат и условията за правене на бизнес в България дало изключително положителни референции за страната ни, заяви посланик Бергхолм, цитирана от пресцентъра на икономическото ведомство.

В тази връзка тя и министър Караниколов се договорили за организирането на бизнес форум след края на лятото.

Караниколов очертал пред шведския посланик приоритетите си за разширяване на инвестициите и привличане на чужди капитали в страна ни, създаването на индустриални зони и изграждане на инфраструктура. Друг акцент е разработването на квалификационна карта по региони и специализирано обучение на кадри в зависимост от интересите на инвеститорите, посочил икономическият министър.
 
Посланик Бергхолм заявила, че шведските фирми в България, които осигуряват работа на около 8500 души, нямат проблем с намирането на кадри.

За 2016 г. двустранният стокообмен с Кралство Швеция е нараснал с 10.2% спрямо 2015 г., сочат данните на икономическото ведомство. През 2016 г.  вносът, така и износът регистрират ръст, като износът на страната ни за Швеция се е увеличил с 19.5 %, а вносът с 1.5%. В износа на България преобладават електрическа апаратура, семена от слънчоглед, продукти на обработвателната, мебелната, електротехническата и шивашката промишленост. От Швеция внасяме основно апарати за телефония и видеокомуникация и части за тях, транспортна техника, хартии, земеделски машини и др.

Споделяне

Още от Бизнес