Две жени с коронавирус родиха здрави бебета в Перу

Две жени с коронавирус родиха здрави бебета в Перу

Две жени от Перу, диагностицирани с Covid-19, са родили бебета, чиито резултати за новия коронавирус, причиняващ заболяването, са негативни, предаде Ройтерс, позовавайки се на болница в столицата Лима.

Първото бебе се е появило на бял свят на 27 март, а второто - на 31 март. По препоръка на лекарите с цел да се избегнат усложнения и двете бебета са родени със секцио, съобщават от столичната болница "Рабаглиати".

"За щастие не се наблюдава вертикално предаване, което означава, че няма предадена зараза от майките на новородените", казва д-р Карлос Албрехт от болничния екип.

Лекарят допълва, че двете жени са в добро здравословно състояние, въпреки че продължават да се лекуват от коронавируса.

Лекари от китайския град Ухан - първото епидемиологично огнище, изразиха опасения в началото на февруари за потенциалното предаване на вируса от майките на неродените им деца, след като беше съобщено за случай на бебе, родено със симптоми на заболяването.

Изследване, обхванало девет бременни жени в Китай с позитивни резултати за вируса и публикувано в сп. "Лансет", не откри "надеждни доказателства в подкрепа на възможността за вертикално предаване на заразата от майката на бебето".

От болницата съобщават още, че са направили втори тестове на двете новородени и очакват резултатите.

Световната здравна организация (СЗО) препоръча родилките с положителни резултати за вируса да бъдат окуражени да се грижат за бебетата си и да ги кърмят, при условие, че спазват стриктна хигиена.

Д-р Карлос Албрехт също смята, че новородените трябва да остават с майките си, ако болестта протича леко. В случай че родилките са с по-сериозни симптоми, е по-добре бебетата да бъдат отделени.

Споделяне

Още от Коронавирус