Двете Кореи се разбраха за нормализиране на работата в комплекса Кесон

След 12-часови деликатни преговори двете Кореи постигнаха споразумение за нормализиране на работата на индустриалния комплекс Кесон, предаде Франс прес.

Срещата се състоя в търговски павилион на севернокорейската страна на граничния пункт Панминчжон в демилитаризованата зона. Страните се съгласиха от 10 юли да организират инспекции на южнокорейски бизнесмени промишлената зона, която бездействаше последните три месеца, които да огледат производственото оборудване и да предложат необходимите мерки за предотвратяване на щети в  периода на мусонните дъждове.

Освен това е уреден въпросът за изнасяне в Южна Корея на оставалото в предприятията в Кесон запаси от суровини и готова продукция. за тази цел е решено да се осигури безпрепятствено влизане и излизане от зоната на южнокорейския транспорт и персонал и да се гарантирира неговата безопасност.

Според севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от ИТАР-ТАСС, делегации на двете страни ще се срещнат отново на 10 юли на място в Кесон за обсъждане на условията за възобновяване на работата на съвместния индустриален комплекс, станал символ на междукорейското помирение и сътрудничество.

До затварянето ѝ в промишлената зона действаха 123 южнокорейски компании. В предприятията на комплекса бяха заети над 800 южнокорейски граждани и около 53 000 севернокорейски работници, които шиеха дрехи, сглобяваха часовници и битови електроуреди.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?