Двете Кореи започват военни преговори, Пхенян праща делегация на олимпиадата

Двете страни възстановяват "горещата" телефонна връзка между военните

Двете Кореи започват военни преговори, Пхенян праща делегация на олимпиадата

Участие на Пхенян на предстоящата зимна Олимпиада в Южна Корея, начало на военни преговори за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, възстановяване на телефонната връзка между военните от двете страни на границата. Това са резултатите от първите от две години насам преки преговори между двете Кореи, които се състояха във вторник в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона.

В първия кръг от диалога за нормализация на отношенията делегациите на двете страни включваха по пет души. Делегацията на Юга бе водена от министъра на обединението Чхо Мьон-кьон, а на Севера - от председателя на комитета за мирното обединение Ни Сон-гуон. Те се събраха в триетажния Дом на мира от южнокорейската страна на демаркационната линия.

Този първи официален контакт между двете страни от над 2 г. стана възможен, след като миналата неделя севернокорейският лидер Ким Чен-ун в обръщение към нацията нареди "да бъдат създадени всички необходими условия за подобряване на отношенията с Юга и да се води политика, която да позволи пробив в делото за мирното обединение". Южнокорейският президент Ким Дже-ин приветства предложението и на свой ред предложи да започнат преговори възможно най-скоро.

"Става дума не само за нормализация на междукорейските отношения, а и за помирение на нацията, за нейното доброволно обединение", отбеляза държавната агенция КЦТА в Пхенян, цитирана от ТАСС.

Срещата бе наблюдавана внимателно от световните лидери в очакване на някакъв сигнал за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, изострило се заради севернокорейските ядрени и ракетни изпитания, нарушаващи резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва Ройтерс.

Северна Корея ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в Пьончан, в Южна Корея идния месец. Пхенян ще изпрати в Пьончан също танцьори, музиканти и демонстрационни екипи по таекуондо.

Постигнат е напредък и по възможността за съвместно излизане на делегациите на двете Кореи на церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри в Пьончан. Въпросът ще продължи да се обсъжда в следващите кръгове от двустранните преговори.

Северна и Южна Корея се договориха да водят военни преговори, се казва в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс. Военните преговори бяха предложени от Сеул през юли миналата година.

В разговорите Южна Корея е поискала от Севера да спре враждебните действия, които изострят напрежението на Корейския полуостров. КНДР е отвърнала, че е необходимо да се гарантира мирна обстановка на полуострова, и се е съгласила да води военни преговори с южната си съседка за понижаване на напрежението, съобщи Сеул.

Ръководителят на севернокорейската делегация обаче е реагирал отрицателно на споменаването на възможността за безядрен Корейски полуостров, заяви южнокорейското правителство.

Евентуални обсъждания на ядрената програма на Северна Корея и оръжейния ѝ арсенал, който е насочен единствено срещу САЩ, ще се отразят отрицателно на междукорейските отношения. Това заяви днес севернокорейски представител в края на преговорите. "Оръжията на Северна Корея са насочени единствено срещу САЩ, а не срещу нашите братя, Китай или Русия", каза Ни Сон-гуон. Той добави, че ядрената програма на Пхенян не е въпрос на междукорейските отношения.

Северна и Южна Корея са се договорили да продължат консултациите на високо равнище за нормализиране на двустранните отношения, посочва ТАСС, цитирайки съвместното изявление след днешните разговори. Двете Кореи са се споразумели още да активизират обмена в различни области.

Страните са обсъдили въпроси по възстановяването на пряката телефонна линия в Панминчжон, "горещата" линия на военна връзка, както и възможността за нова среща на роднини от разделени семейства, въпреки че последната точка не бе включена в съвместната декларация след днешните преговори.

Франс прес припомня, че преди няколко дни бе възстановена цивилна телефонна линия между Сеул и Пхенян.

Северна Корея съобщи, че е завършила техническата поддръжка за възобновяване на работата на военната линия на западното крайбрежие при границата с Южна Корея, заяви южнокорейският заместник-министър на националното обединение Чхун Хе-сун.

"Решихме да започнем отново да ползваме тази военна телефонна линия от утре в 08.00 ч. сутринта", уточни той.

САЩ, които държат 28 500 войници в Южна Корея още от края на Корейската война, отначало се отнесоха хладно към идеята за междукорейски срещи. Според Държавния департамент във Вашингтон, Пхенян "може би се опитва да вбие клин" между САЩ и Южна Корея и да отслаби американския натиск над Северна Корея да се откаже от разработката на ядрени ракети, способни да нанесат удар по територията на САЩ.

Неотдавна обаче президентът Доналд Тръмп нарече новите разговори "нещо добро" и посочи, че до тях се е стигнало в резултат на неговата " твърда и силна" позиция. Той каза, че би желал тези разговори да надхвърлят темата за олимпиадата, и добави, че "в подходящ момент ние ще се присъединим към тях".

САЩ и Южна Корея се съгласиха да отложат редовните си съвместни военни маневри за след олимпиадата като усилия за намаляване на напрежението и евентуалното разкриване на поле за дипломация.

Русия приветства започналия диалог, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс. По думите му само чрез такъв "пряк и непосредствен контакт" между двете страни е възможно да се постигне "намаляване на напрежението на Корейския полуостров".

Китай също приветства началото на диалога между Пхенян и Сеул. "Ние сме много доволни от това, че ще се състоят разговори на високо равнище между двете Кореи", каза говорителят на външното министерство Лю Кан, цитиран от АП.

"Като съсед на Корейския полуостров Китай приветства и подкрепя последните положителни действия, предприети от двете Кореи за подобряване на техните взаимоотношения", добави той.

Пекин, който е единственият важен съюзник на Пхенян, бе подложен на силен натиск да използва влиянието си, за да го накара да се върне на масата за преговори и да прекрати своите ядрени оръжейни програми. Въпреки че обясняваше, че влиянието му е ограничено, Китай гласува за санкциите на ООН срещу режима на Ким Чен-ун, включващи забрана за износ на текстил, морски храни и други стоки и строги ограничения върху вноса на петрол и петролни продукти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят