Двете лица на Тръмп проличаха при първите му две назначения

Десният радикал Стивън Банън ще е главен стратег, а умереният Райнс Прибъс ще оглави Канцеларията на Белия дом

Стивън Банън и Райнс Прибъс

Докато всички се опитват да гадаят що за президент ще е Доналд Тръмп, първите две назначения в администрацията му предлагат първоначален отговор.

Едно от основните предизборни послания на строителния магнат, който няма никакъв политически опит, бе да "пресуши блатото" във Вашингтон, да го избави от корупцията и връзкарството, да въведе нов подход към управлението, с нови хора. Тръмп също така даде да се разбере, че ще попълни кабинета с някои утвърдени личности от Републиканската партия, както и че е отворен за компромис по отношение на някои от най-екстремните обещания в предизборната си кампания.

С назначението на Стивън Банън за главен стратег и на Райнс Прибъс за началник на Канцеларията на Белия дом, Тръмп показа, че на този етап върви и по двата пътя – опитва се да успокои финансовите пазари и консервативния елит, които се тревожеха дали той е подготвен за президент, като в същото време отговаря на очакванията на хората, които му помогнаха да влезе в Белия дом, коментира "Файненшъл таймс".

Райнс Прибъс е председател на Националния комитет на Републиканската партия, Стив Банън е бивш шеф на радикално десния информационен сайт "Брайтбарт" и имаше важна роля в екипа, който правеше предизборната кампания на Тръмп в решаващата фаза преди същинските избори.

Избирането на Прибъс - верен съюзник в предизборната кампания на Тръмп, който е в близки отношения с председателя на долната камара на парламента Пол Райън - е сигнал, че бъдещият президент иска да работи с Райън и контролирания от републиканците Конгрес, за да прокара планираните си политики, отбеляза Ройтерс.

"Вълнувам се, че моят много успешен екип ще продължи с мен работа в ръководенето на нашата страна", посочи Тръмп в комюнике. "Стив и Райнс са висококвалифицирани лидери, които работиха добре заедно в кампанията ни и ни изведоха до историческа победа. Сега и двамата ще са до мен в Белия дом", допълни той.

Репбуликанецът Нют Гингрич, бивш председател на Камарата на представителите, който участва в преходния екип на новоизбрания президент, написа в Туитър, че Прибъс и Банън ще са "добър екип", като последният ще отговаря за "ключовите стратегии", а Прибъс – за всекидневния мениджъмнт.

Келиан Конуей, която ръководеше предизборната кампания на Тръмп, коментира, че Стив Банън е "много повече управляващ партньор в "Голдман съкс" и много повече военноморски офицер, отколкото хората предполагат".

Първите две назначения на Тръпм вероятно ще зададат тон за посоката, която той ще следва с останалите попълнения в Белия дом, или поне за двете посоки. Вместо предимно ветерани от вашингтонския елит или пък маргнални аутсайдери, в Белия дом вероятно ще има и от едните, и от другите, прогнозира "Файненшъл таймс".

Банън, който е бивш военноморски офицер и възпитаник на "Гордман сакс", бе взет от Тръмп за директор на кампанията му само 82 дни преди изборите, като предишните двама ръководители на кампанията му напуснаха след скандали. Макар че Банън и Конуей направляваха кампанията на Тръмп едва три месеца, според повечето мнения те имат основната заслуга да го вместят в по-президентски образ преди финала.

Далеч преди Тръмп да се кандидатира за президент, Банън поддържаше радикален курс срещу елитите, докато бе начело на "Брайтбарт". Той обаче поощряваше белия расизъм, което го отдалечи от основното течение в Републиканската партия, което обаче спокойно може да се идентифицира с Прибъс.

В дните след победата му на президентските избори Тръмп явно се бори с конкурентни импулси дали да действа по-президентски и да смекчи риториката, която доминираше предизборната му кампания, като в същото време атакува противниците си по същия брутален маниер, който прояви при появата си на политическата сцена преди 18 месеца.

В неделя, минути след като изригна в ярост за това как го отразява "Ню Йорк таймс", Тръмп изпадна в сантиментален възторг, разказвайки в Туитър колко конструктивни и респектиращи разговори е провел с бившите си критици от Републиканската партия Джеб Буш, Мит Ромни и Джон Касич.

След изборната си победа Тръмп обеща да спази обещанието си за депортиране на над 3 милиона нелегални имигранти.

Дали бъдещият президент на САЩ е таен прагматик или революционен демагог, пита риторично онлайн изданието на "Икономист". В момента Тръмп се радва на най-голямата аудитория в живота си и изглежда е щастлив да гледа как всички се мъчат да гадаят ходовете му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?