"Най-опасният политик в САЩ" ще е новият главен стратег на Белия дом

Стивън Бенън

Решението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да назначи за следващ главен стратег на Белия дом Стивън Банън, доскоро ръководил крайнодесния информационен сайт "Брайтбар нюз", засили опасенията на либералните активисти, че следващата президентска администрация в САЩ ще насърчава и подкрепя антисемити, расисти и женомразци, пише британският в. "Гардиън".

Темата е сред основните за много от водещите издания на Запад. Решението на Тръмп беше осъдено и от много активисти, които го обвиниха, че дава обществена платформа на омразата на маргиналите.

Подборът на членове на бъдещата президентска администрация е първия тест за обещанието на Тръмп към американците, че благодарение на опита си като бизнесмен ще бъде по-добър президент от който и да е досега, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". "Изборът на членове на екипа му ще покаже уменията му да управлява най-важната "компания" в целия свят и милионите ѝ служители", подчертава изданието.

В същото време действащият президент на САЩ Барак Обама разочарова някои поддръжници на Демократическата партия, като нарече Тръмп "прагматичен, а не водещ се от идеологията" и отказа да подложи на критика решението му да назначи Банън за главен стратег, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". "Важно е той да вземе собствените си решения", а американците ще могат да преценят дали те им харесват, подчерта Обама, цитиран от изданието.

Стивън Банън е "най-опасният политик в САЩ", пише френският в. "Паризиен". Относително нов член на консервативните среди, опитът му начело на "Брайтбар" го прави глас на "алтернативната десница", движение, което обединява антиимигрантски настроени бели националисти и противници на политическия елит.

В събота френската крайнодясна депутатка Марион Марешал-льо Пен заяви, че е готова да работи с Банън, припомня френското издание в портрета си на бъдещия главен стратег на Тръмп.

Същевременно агенция Асошиейтед прес съобщи, че бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани е фаворит за поста държавен секретар в бъдещото правителство на Доналд Тръмп. Агенцията се позова на приближен на Джулиани, пожелал анонимност.

Джулиани е без конкурент за поста държавен секретар, добавил източникът, цитиран от АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят