"Движение 5 звезди" вече не жъне успехи в работническите квартали на Рим

Вирджиния Раджи

"Много бяха очакванията, а отговорите - малко . . . " - разочаровано споделят жители на Тор Бела Монака, работнически квартал в източната част на Рим, където антисистемното "Движение 5 звезди" (Д5З) доскоро обираше всички гласове.

"Нещата съвсем се бяха влошили, но като изключим някоя и друга улица, обновена през месеца, в предградията всичко си е постарому, откакто "Движение 5 звезди" е на власт", казва 24-годишният Даниеле, който живее в Тор Бела Монака от 18 години.

Този краен квартал на Вечния град, както и други проблемни квартали, масово гласува за Д5З през 2016 г. и така 37-годишната Вирджиния Раджи бе триумфално избрана за кмет на Рим.

Но три години по-късно жителите на бедния столичен квартал с висока безработица, където напоследък се заселват все повече чужденци, по-специално от Румъния и Ангола, са изгубили търпение.

Разочарованието се прояви на последните европейски избори, в които антисистемната партия, ръководена от вицепремиера Луиджи Ди Майо, взе почти двойно по-малко гласове, отколкото на общинските през 2016 г. - спадна от 42 на 24 процента.

Джакпотът удари Лигата - крайнодясната партия на вътрешния министър Матео Салвини, също вицепремиер, за която гласуваха 36,7 на сто от избирателите.

"Започнахме работа по конкретни проекти, полезни за местните, изпълнихме си обещанията и не мога да разбера защо вече няма подкрепа", оплаква се кварталният кмет Роберто Романело.

"В дългосрочен план обаче Лигата няма как да работи, защото идеите ѝ не са подходящи за жителите на Тор Бела Монака, които са предимно чужденци", добавя той.

Според политолога Джовани Орсина "Д5З не успя да си изгради силна идентичност, поне колкото тази на Лигата, и мнозина избраха партията на Матео Салвини".

"Освен това избирателите на Д5З не са много политически активни, не се интересуват особено от европейските избори и мнозина от тях не гласуваха", обясни той пред АФП.

"Опасен квартал"

Построен през 60-те за прииждащите бедни семейства от Южна Италия, Тор Бела Монака се е превърнал за няколко десетилетия в средище на наркотърговията, обслужващо римския мегаполис - там правилата се диктуват от няколко наркодилъри.

Стотици пристрастени си инжектират хероин в парка пред очите на местните жители, на две крачки от началното училище.

Местните майки всеки ден се тревожат децата им да не се наранят с разхвърляните спринцовки.

"В сградите по тези улички хич и да не влизаш. Полиция минава от време на време навреме, но кварталът си е опасен", подхвърля живеещ наблизо, ядосан като всички местни, които се чувстват "изоставени от институциите".

Тъкмо това ги подтиква да се доверят на партията на Матео Салвини - силния човек в правителството, чиято политика по сигурността, насочена срещу мигрантите, направи Лигата водеща политическа сила в Италия.

Срещу парка се намира кафе "Пиермарини", старо квартално барче, където активисти от Д5З се отбиват да бистрят политиката.

"Лигата изпрати послания, които се посрещат добре в предградия като нашето: за имиграцията, бедността, несигурността", обяснява един от тях, Джовани Папа, дошъл на подобна сбирка.

А "Движение 5 звезди" не можа да даде отпор на постоянните нападки, с които го обсипваше Лигата в медиите, добавя активистът, леко отчаян.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа