Движение "Напред" на изборите с листата на ВМРО, за да заобиколи бариерата

Движение "Напред" на изборите с листата на ВМРО, за да заобиколи бариерата

Движение "Напред" може да се яви на изборите с регистрацията на ВМРО, за да преодолее одобрената от депутатите осем процентната бариера за коалиции, съобщи във вторник в Пловдив депутатът от ВМРО Бойко Ватев.

Движение "Напред" бе учредено през есента на миналата година като коалиция между няколко партии – ВМРО, новосформираната партия на бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР, Земеделския народен съюз (ЗНС) на Стефан Личев и партия "Гергьовден". Около коалицията гравитира и партията на отцепилите се от НДСВ – БНД, която още не е решила накъде да се насочи.

Социологическите проучвания не дават висок процент на коалиция "Напред", но ѝ даваха шанс да прескочи доскорошната бариера от 4%. С новите промени обаче шансовете и стават почти нулеви. Регистрацията на една партия носител обаче заобикаля високата бариера.

По подобен начин вероятно ще процедира и партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", към групата на която в парламента се присъединиха депутатите от ССД. В листите на партията е вероятно да се включат и представители на ЕНП на Мария Капон.

За разлика от ГЕРБ, която обяви във вторник, че няма да включи в листите си действащи кметове, с изключение на Бойко Борисов, ВМРО смята да направи водач на листа пловдивския си кмет Славчо Атанасов, който ще се яви и мажоритарно, съобщи още Бойко Ватев. Според него Атанасов нямало да става депутат, защото бил успешен кмет с амбиции за втори кметски мандат.

Целта е Славчо Атанасов да привлече повече гласове от Пловдив, каза още Ватев и обясни, че не смята за непочтено партията да вкарва в изборната надпревара кмет, който после да не влиза в парламента. Това няма да бъде скрито, а ще бъде огласено пред избирателите, допълни Ватев. Той даде за пример софийския кмет Бойко Борисов, който, според депутата, щял да води две листи. Щом той ще води, защо да не води и пловдивският, смятат от ВМРО.

ГЕРБ няма да пуска в листите си кметове

В листите с кандидати за евродепутати и депутати за национален парламент на ГЕРБ няма да има сегашни кметове, издигнати или подкрепени от партията, нито сътрудници на бившите тайни служби, както и лица, уличени в конфликт на интереси. Тези и други условия са заложени в критериите за участие в предстоящите избори на партия ГЕРБ, които бяха обявени във вторник от председателя на партията Цветан Цветанов.

Единственото изключение за кметско участие в изборите се отнася до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като идеолог и учредител на партията, поясни Цветан Цветанов. Досега столичният кмет е правил само едно лаконично обяснение за личното си бъдеще след изборите и то е, че "смята да е премиер".

От кандидатите на ГЕРБ ще бъде поискано да попълнят няколко декларации. Едната е, че не са били сътрудници или служители в бившата ДС, а и ще бъде поискана проверка от комисията по досиетата. Те трябва да имат чисто минало, тоест да не осъждани и да не са придобили имущество от престъпна дейност. Критерий за включване в листата е и липсата на конфликт на интереси в работата и получаването на доходи.

Номинираните ще сключват така наречения договор за лоялност и открито управление на ГЕРБ, в който ще бъде записано и задължението, ако бъдат избрани за депутати, да не отсъстват безпричинно от парламента повече от три пъти последователно и най-много пет пъти в една година. Ако това не бъде изпълнено, партията може да поиска оставката им.

Цветан Цветанов поясни, че това изискване, както и следващото – обещанието да не се гласува с чужда карта – има повече морален характер, отколкото санкциониращ.

Цветанов посочи и системата на избор на кандидатите – те ще се излъчат от общинските комисии на ГЕРБ, ще се обсъдят от областните ръководства на партията и след това ще бъдат подложени на одобрение на вътрешни избори във всяка областна организация.

От партията обещаха да извършат първи регистрация за участие в евроизборите още утре, защото имат събрани вече 38 хиляди подписа.

Цветан Цветанов не поиска да коментира отказа от съдебна регистрация на ръководството на СДС около Мартин Димитров с мотива, че принцип на ГЕРБ е да не взема отношение по процеси в дясното политическо пространство. Той се въздържа и от коментар на идеята на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев за коалиция за управление.

Споделяне

Още от България