Движението по столичния булевард "България" се ограничава заради ремонта

Движението на автомобили по столичния булевард "България" ще бъде ограничавано през почивните дни заради ремонта на релсовия път. Това съобщи зам.-кметът по транспорт Любомир Христов, който провери строителните дейности.

Още тази събота и неделя - на 22 и 23 март - движението по бул."България" ще става в едната лента в участъка между бул. "Иван Гешов" и бул. "Гоце Делчев" в посока центъра на София.

На 29 и 30 март движението по бул."България" ще бъде в една лента в посока към околовръстния път в участъка между ул."Борово" и ул."Тодор Каблешков".

Още едно ограничение на движението ще бъде направено през април.

Промените в организацията на движението се налагат заради изграждането на дренажни канализационни клонове, които от трамвайната линия трябва да бъдат изведени през платната на бул. "България", обясни Христов.

В момента се премахва старият релсов път, контактната мрежа, както и бетоновата основа на старото трамвайно трасе. Според зам.-кмета ремонтът на трамвайната линия се извършва в график.

Читатели на Mediapool писаха, че през делничните дни тази седмица само едно малко тракторче е копаело трасето на трамвая на бул."България" близо до кръстовището на бул."Димитър Несторов".

Ремонтът на релсовия път започна на 5 март и съгласно подписания договор трябва да приключи за 97 дни. Това означава, че на 11 юни движението на трамвай номер 7 трябва да бъде възстановено, и то с новите нископодови полски мотриси, които в момента вървят по линия номер 1.

След пускането на движението новите трамваи ще се движат със скорост от 19.5 км/ч, каза Любомир Христов. Очакванията са всеки ден по линията да пътуват около 30 000 пътника дневно, а годишно броят им ще достигне 4 милиона души.

Ремонтът обхваща релсовия път по бул. "България" от бул. "Витоша" до ухо "Борово". Изпълнител е "СК 13 Транстрой", които спечелиха поръчката с цена от 8.39 млн. лв. с ДДС.

Ремонтът е част от интегрирания проект за обновление на градския транспорт на София, който се финансира със 100 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?