Двудневната стачка в "Луфтханза" отменя 1300 полета

Двудневната стачка в "Луфтханза" отменя 1300 полета

Започналата в първите минути на четвъртък двудневна стачка на кабинния персонал на германската авиокомпания "Луфтханза" засяга 1300 полета и 180 000 пътници, предаде ДПА.

В първия ден се отменят 700 от планираните 3000 полета. За петък ще бъдат анулирани 600 полета, след като опитите на превозвача да блокира в последния момент протеста по съдебен път не успяха..

Стачката е организирана от синдиката на кабинния персонал УФО (UFO) и е част от спор за заплатите и правния статут на синдиката, посочва Асошиейтед прес.

"Луфтханза" изготвя алтернативно разписание и пътниците ще могат да намерят информация за полета си на сайта на превозвача. Предлагат се и опции за безплатно презервиране за друг полет, както и замяна на самолетния билет с такъв за влак.

Повечето от полетите на "Луфтханза", потеглящи от Германия са анулирани, включително много междуконтинентални връзки от Франкфурт и Мюнхен.

Авиокомпаниите "Суис", "Остриън ейлайнс", "Бръсълс еърлайнс" и "Еделвайс" няма да бъдат засегнати, въпреки че са притежавани от "Луфтханза". Може да бъде засегнат обаче нискотарифният филиал на превозвача - "Юроуингс".

Освен това вицепрезидентът на синдиката Даниел Флох предупреди за възможни следващи стачки "по всяко време".

На този фон превозвачът обяви плановете си да намали разходите в "Остриън еърлайнс", "Брасълс еърлайнс" и "Луфтханза карго", за да съживи печалбата си и да отговори на острата конкуренция от "Райънеър" и "ИзиДжет".

В "Остриън еърлайнс" се предвижда да бъдат свити разходите с 90 милиона евро до края на 2021 г., което ще включва съкращения на служители и затваряне на бази, за да се съсредоточи върху виенския си център и да стандартизира самолетната си флотилия.

Източник от компанията каза, че планът може да включва закриването на около 500 работни места.

Авиокомпанията съобщи още, че ще направи промени в маршрутите на "Брасълс еърлайнс", в администрацията и ще стандартизира флотилията.

Също така ще намали самолетите в "Луфтханза карго", изтегляйки всичките 10 Боинг Ем Ди-11 (Boeing MD-11) до края на 2020 година, и ще добави два Боинг 777 Еф (Boeing F) към 7-те, които вече има.

Луфтханза съобщи още, че тримесечната ѝ печалбата преди лихви и данъци (EBIT) е намаляла с 8 процента до 1.3 милиарда евро, докато анализаторите очакваха показателят да бъде на равнище 1.2 милиарда евро. Приходите са нараснали с 2 процента до 10.2 милиарда евро, което също е повече от очакванията.

Акциите на "Луфтханза", които през последната година поевтиняха с 16 процента, днес в ранната търговия във Франкфурт поскъпнаха с 1.2 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?