Дянков: Борисов е добряк, който отстъпва, особено ако му се оплакват много

Дянков и Борисов при представянето на книгата на бившия финансов министър "Кризата в Европа. Поглед отвътре" в София

Премиерът Бойко Борисов е добряк, който отстъпва пред хората, които му се оплакват, особено ако се оплакват много. Това коментира бившият вицепремиер и финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков пред бТВ в неделя. По думите му във втория мандат на ГЕРБ личи натрупаният от Борисов опит.

Според Дянков, бюджетният дефицит догодина трябва да е 1% от БВП, а не 2%, както планира сегашният финансов министър Владислав Горанов, за да бъде предпазена България от евентуални кризи в бъдеще.

Вместо да дава пари за изтребители, България трябва рязко да увеличи заплатите на учителите, за да постигне напредък в сектора на образованието, смята още бившият финансов министър.

Той е скептик за изхода на арбитражното дело, водено между България и Русия заради спирането на проекта за строеж на АЕЦ "Белене". Руската "Атомстройекспрот" съди НЕК за над 1 млрд. евро заради поръчано, произведено и неплатено оборудване за ядрената централа.

Дянков прогнозира, че България ще понесе големи финансови тежести по този корупционен проект., заради изказвания в края на 2013 г. на тогавашния премиер Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че страната може да си позволи изграждането на нови енергийни мощности. Това, по думите му, проваля защитната теза за отказа от "Белене”, че страната ни няма средства за изграждането на проекта.

Дянков определи руския президент Владимир Путин като самозабравил се политик. Преди дни стана ясно, че Дянков, който в продължение на две години беше ректор на частната Руска икономическа школа, е напуснал този пост.

По думите му преди две години той е избрал да отиде в Москва вместо Лондон, защото е смятал, че може да наложи там дясно мислене, но мандатът му съвпаднал с девалвацията на рублата и с кризата в Украйна, което  обрекло намерението му на неуспех.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?