Дянков: България вече е в дългова спирала, предстои вдигане на данъци

Кризата с КТБ е повторение на тази от 1996-97 г. Виновни пак няма да има

Дянков: България вече е в дългова спирала, предстои вдигане на данъци

През следващите няколко години предстои вдигане на данъци. Няма как да издържим иначе на увеличаващи се дефицити и дългове, заяви Симеон Дянков, бившият финансов министър от първия кабинет "Борисов", в коментар за проектобюджета за 2016 г.

"Бюджет 2016 не е бюджет на реформи, пицата е тиха, незабележима и няма да се запомни с нещо особено”, каза той в понеделник пред бТВ. Сравнението на бюджета с пица е "патент" на Дянков от внасянето на първия му проектобюджет за 2010 г., определен от него като "малка, постна пица".

Миналата седмица пред парламента финансовият министър Владислав Горанов описа бюджета за 2016 г. с думите "стабилност”, "реалистичност” и "резултати”.

В него са заложени приходи от 33 млрд. лв., разходи – 34.8 млрд. лв., дефицит – 1.8 млрд. лв., или 2%. Предвиден е растеж на БВП с 2.6%.

"Ние вече сме в дългова спирала. През 2013 г. излязохме с 0.5% бюджетен дефицит и дълг под 16% от брутния вътрешен продукт. Сега имаме 30% дълг и 2-2.5% дефицит. Този дефицит автоматично води до увеличаване на дълга и обратното".

"Няма затягане на коланите. 2014, 2015, 2016 са години, в които България харчи повече, отколкото други държави. И това се вижда от дефицитите, които са много по-големи, отколкото минали години".

Според финансиста в Бюджет 2016 не са заложени всички разходи, като тези за "цъкащите бомби" в енергетиката и транспорта, затова и правителството се застрахова с прогнозиране на бъдещ дълг.

"Реално разходите ще са по-големи, затова има такъв буфер до 5.3 млрд. лв. нов дълг", поясни Дянков.

"С новия дълг правителството си гарантира спокойствие, но на някакъв етап дългът става толкова голям, че дори да овладееш ситуацията, плащаш големи лихви. Ние вече сме в такова състояние", казва финансистът.

"Няма как да издържим с този дефицит при ниски данъци", допълни още бившият финансов министър.

Той посочи, че през последните години България харчи повече пари, отколкото разполага, и няма "затягане на коланите". В същото време обаче няма и реформи, с изключение на предложенията на социалния министър и вицепремиер Ивайло Калфин в сферата на пенсионната система, каза Дянков. Той отбеляза и някои "положителни промени в енергетиката", предложени от ресорния министър Теменужка Петкова и председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, които според нето са недостатъчни.

Той определи политическата обстановка като стабилна: "Управлението се справя добре, местните избори бяха добър сигнал за това. Спокойствието за следващите години е налице". Затова според Дянков може да се пристъпи към реформи.

Той определи Владислав Горанов (който беше зам.-министър на Дянков-бел.ред.) като "добър министър, но за коалиционно правителство".

Дянков критикува и начина, по който беше представена реформата в Министерството на вътрешните работи - след местните избори и в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета.

Реформи като тази в МВР би трябвало да се свършат преди да бъде изготвен бюджетът, а не да се появяват като изненада, каза Симеон Дянков и допълни, че с всяко отлагане на една реформа шансът тя да се случи е по-малък.

"Те не разполагат с пари за принтери и тонери, понеже имат твърде много придобивки, останали от миналото”, коментира Дянков ситуацията в МВР. Според него 20-те заплати на служителите в сектор "Сигурност", които им се полагат при пенсиониране, са останали именно от комунистическо време.

Според Дянков местните избори винаги влияят върху представянето на бюджета за следващата година. Той даде за пример 2011 г., когато правителството е предложило бюджет, предвиждащ ръст на акцизи и мита, но го е направило преди вота.

Скептицизъм за концесията на Летище София и правилен ход с винетките

Дянков очерта още един възможен проблем в новия бюджет – заложената концесия на Летище София, от която се очакват приходи от около 600 милиона: "Стъпката към такава концесия е добра, летището може да се развие повече, но дали толкова пари и толкова бързо могат да се вземат, аз се съмнявам".

Бившият финансов министър определи вдигането на цената на винетките като правилно и закъсняло решение: "Много се строи, много ново се открива, но трябва да се пази – Европа не ни дава пари за доизграждане и запазване на пътищата”. Според него новата цена на винетките ще балансира по-смислено целия транспортен сектор, като така ще могат да се отделят и повече пари за БДЖ.

Кризата с КТБ е повторение на банковата криза от 1996-97 година

Бившият финансов министър е на мнение, че парите, изтекли от Корпоративна търговска банка (КТБ), трудно ще бъдат върнати, въпреки че беше наета фирма следотърсач:"Световната практика е да се възстановяват 10-15%, но мина много време, оттук насетне едва ли ще има кой знае какви разкрития.

Бившият финансов министър направи и паралел между фалита на КТБ през 2014 г. и фалитите на търговските банки през 1996-97 г.

"Историята в България в банковата сфера се повтаря, сега КТБ се развива по същия начин и със същите играчи. По същия начин стана и 96-97 г. Виновни няма", каза той.

Той повтори тезата си, че основният проблем за България е заложен още в началото на прехода, защото за разлика от други държави като Чехия, Полша и Естония, тук не е имало процес на лустрация и изкарване на бившите кадри на БКП от политическата и икономическата власт.

"Бившите комунисти се преимунуваха социалисти, спечелиха изборите, раздадоха с приватизация имуществото и станаха новите политици и новите капиталисти", казва той.

"Енергетика, финанси и медии, тези сектори останаха в управлението на хора, срещу които през 1989 г. се провеждаха стачки", напомни Дянков.

"Вече политическата класа се е изродила от комунистическа към икономическа", каза той и заключи, че трудно ще има подобрение, след като тези хора вече са се трансформирали в капиталисти.

Дянков, който напусна първото правителство на Борисов след скандал, каза, че все още се чува с премиера "но не много често, защото моите бивши колеги са заети. Аз го търся, основно по външнополитически въпроси".

Споделяне

Още от Бизнес