Дянков: Кризата в еврозоната налага промени и в Европейската централна банка

Дянков: Кризата в еврозоната налага промени и в Европейската централна банка

Кризата в еврозоната, която продължава пет години, изисква радикални мерки и вероятни промени и в Европейската централна банка. Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от агенция "Фокус". Министърът взема участие в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, който се провежда в Люксембург.

Заседанието на съвета предхожда заседанието на премиерите в ЕС в края на следващата седмица.

Настроението в Люксембург е доста минорно, макар че всички сме радостни от положителния резултат на изборите в Гърция, каза Дянков.

"В Гърция проблемите си остават. Кипърското правителство има значителни проблеми с банковата си система и тези проблеми са част от разговорите вчера и днес. Испания с банковата си система – знаете, че се подготвя спасителен пакет и по тази тема говорим много, и вчера, и днес", продължи Дянков.

"Вече пета година кризата в еврозоната продължава и тя показва, че трябва да се взимат много радикални решения и относно някои държави, които се нуждаят от спасителни мерки и като цяло в самите институции на ЕС”, посочи той и допълни, че от първия ден на заседанието на министрите се говори за промени в Европейската централна банка, в начина, по който тя функционира.

"Много работа предстои. Предупредиха ни, че днес и утре ще работим непрекъснато и дори да не си взимаме билети за връщане, защото ще работим, докато се стигне до решения, за да може следващата седмица в петък, когато се събират премиерите и държавните глави да има предложения за подобряване на общото положение в еврозоната и конкретно в тези три страни – Гърция, Кипър и Испания. Засега такива конкретни предложения не са напълно разработени", каза още финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?