Дянков: НАП не се справя с ДДС веригите

Дянков: НАП не се справя с ДДС веригите

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви в неделя, че е доволен от работата на Агенция "Митници", но сега ще насочи повече вниманието си към НАП.

Пред БНР той посочи, че от началото на април митниците са увеличили приходите и "към средата на юли ще са стигнали до плана, който трябва да изпълняват".

"Там събирането на ДДС е надпланово, с около 16 процента над плана за годината. За акцизите още не е достигнато 100-процентно изпълнение, но мисля, че до средата на юли, както вървят тенденциите, ще се изпълни и затова аз се фокусирам малко повече върху Националната агенция за приходите (НАП)", каза Дянков.

Той не коментира планира ли някакви смени в агенцията, но отбеляза, че там са направени две "големи структурни реформи" още в края на миналата година.

"Сега фокусът е просто борбата с ДДС веригите, и там най-много се работи, и да се разработи такава система в самата НАП, която в момента не работи особено добре, за да знаем вече с увеличаването на икономическия растеж, който е факт в производството на България, как трябва да се увеличава и ДДС", поясни министърът.

"Досега последните няколко години България разчиташе на приходи главно от ДДС благодарение на внос. Знаете, че имаше огромен внос на строителни материали, строителна техника главно, на други неща. Това прекъсна и сега се забелязва голяма тенденция за увеличаване на износа в България, примерно месец май с 37 процента износът ни се увеличи, което е прекрасно, защото създава работни места, но... знаете, че има данъчен кредит, един вид ние връщаме ДДС на тези фирми, а вносът още е слаб. Същото се забелязва и за месец юни по предварителни данни, просто икономиката се преструктурира и НАП също трябва да се преструктурира по този начин, за да хваща новите възможности на икономиката и адекватно да събира данъците", заяви министър Симеон Дянков пред БНР.

Неговият предшественик Пламен Орешарски, който сега е депутат от опозиционната БСП, посочи, че най-виден е провалът при "цигарената контрабанда, която в пъти се увеличи след една недостатъчно далновидна политика по отношение на увеличение на акцизите."

"Сходна е ситуацията и при останалите, най-вече косвени данъци. Ако преди се е говорело за точене на ДДС, сега вероятно трябва да се ползва доста по-силна дума", коментира Орешарски.

Според него правителството трудно ще удържи бюджетния дефицит до края на годината и може да се стигне до нова актуализация.

"Ако към днешна гледна точка правим прогноза за приходите, на мен ми се струва, че двата милиарда, които няма да се съберат, всъщност не са два, а са поне два и половина. Това постави изключително лоша основа на каквото и да е проектиране на икономиката и на публичния сектор за следващата финансова година", каза Орешарски пред БНР.

Дянков обаче повтори, че до нова актуализация на бюджета през т.г. няма да се стигне.

След като току що дефицитът бе повишен на 3.9% от БВП за тази година, според прогнозите на Дянков през 2011 г. той ще е под 2.7%, тоест, под 3-процентния праг, изискван от ЕС. 

Освен това през 2011 г. ръстът на икономиката ще е в порядъка на 3%, а безработицата – под 10% при прогнозирана до края на тази година 11.4%.

"Ние вече сме изготвили макрорамката, изчаквахме актуализацията на бюджета този четвъртък", каза Дянков и отново повтори "големия успех" на кабинета – това, че не са пипани данъците, заплатите и пенсиите. 

Финансовият министър се обяви срещу предложението на лидера на ДСБ и бивш премиер Иван Костов за заем от Международния валутен фонд в размер на 1 млрд. евро.
"Не водим преговори, не смятам, че е необходима каквато и да било помощ от страна на МВФ. Справяме се и ще излезем от кризата без помощта на МВФ", каза Дянков.

В същото предаване на БНР лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров отново подчерта безпокойството по отношение на бюджетния дефицит. Той не споделя оптимизма на правителството, тъй като "едно е да се заложат някакви неща, друго е да се изпълнят".

"Без необходимите реформи, 2011 г. ще имаме много по-голям дефицит. Това е моето безпокойство. Нямаме разлика в мненията с Иван Костов...Ако така я караме, накрая ще дойде МВФ, лошото, че ако дойде той, веднага ще поиска вдигане на данъците и намаляване на заплатите", каза Мартин Димитров, който настоя реформите да започнат веднага. Ще помагаме всеки един ден, дори и през август, обеща той.

Според Симеон Дянков обаче реформата в здравеопазването върви, особено след като през пролетта е сменено ръководството на МЗ. Пенсионната реформа също тръгна след известно забавяне, каза Дянков и допълни, че до средата на септември предложенията ще бъдат внесени в НС.

Според него до тогава ще има яснота и за оптимизацията на администрацията във всички министерства. "В криза не би трябвало да има свещени крави, а и извън криза също. Всички трябва да поемат солидарно тежестта", каза Дянков и уточни, че всички министерства са подготвили такива доклади. "Темата с МВР знам, че често се подема. Моето мнение там е, че понеже те са много заети, много натоварени точно сега по време на криза, а и заради тежкото наследство от предишното правителство, реформите там, както и в труда и социалните грижи, тръгват малко по-късно, но те са толкова дълбоки, колкото са и във всички останали министерства, и ще се изпълнят", заяви министър Дянков.

Той не се съгласи с критиките на Виенския институт за международни икономически изследвания, че икономическата криза в България се е задълбочила заради грешните антикризисни мерки на правителството. В проучването се посочва, че докато повечето от европейските страни са започнали да се възстановяват от икономическата криза през първите три месеца на годината, българският БВП е с 3.6 процента по – нисък. "Вярно е, но това е пряко свързано със страни, които имат валутен борд", коментира Дянков. "Ако имаш валутен борд, понеже нямаш възможност да правиш промени с валутния си курс, всички страни с валутен борд - Естония, Латвия, Литва, България, имат по-резки спадове, отколкото в страните, които няма валутни бордове, но това е елементарна макроикономика. Положителното на това е, че както бързо спада икономическото производство, като се излезе от кризата, така и бързо се качва. И от тази гледна точка просто явно не са достатъчно анализирали състоянието на страните във валутен борд. Няма нищо притесняващо в това, което се показва 2009 г. и 2010 г.", смята вицепремиерът.

За него "най-големият подарък" ще е, ако на предстоящата среща на Екофин в Брюксел големите държави като Германия, Австрия и Италия докладват, че икономиките им излизат от кризата. Дянков навършва 40 години на 13 юли и рожденият му ден ще го завари на среща с колегите му от ЕС, на която ще се обсъждат бюджетните политики на страните членки през 2011 г.

Независимо, че България е една от държавите, срещу която ЕК заведе процедура за свръхдефицит и изрази съмнения за достоверността на статистическите данни и аргументите за току що направената актуализация на бюджета за 2010-та, министър Дянков е оптимист.

На рождения му ден всъщност България, заедно с Кипър, Дания и Финландия, ще бъде добавена към списъка на страните, срещу които са предприети процедури за прекомерен дефицит.

Тестовете за устойчивост на банките в ЕС, нови надзорни институции за финансовите услуги и подобряване на управлението в еврозоната ще бъдат в дневния ред на откриващата се в понеделник двудневна редовна среща на Екофин. На нея ще бъде определен и курсът, по който ще се обмени естонската крона в евро, когато Естония стане 17-ата членка на еврозоната през януари 2011 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?