Дянков не вижда възможност за повече енергийни помощи, други след него да опитат

Симеон Дянков. Сн. БГНЕС

Няма законова база, по която аз като финансов министър да предоставя допълнителни целеви помощи за енергийно подпомагане на социално слаби граждани, колкото и то да е необходимо. Това каза от парламентарната трибуна в петък вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от БСП Мая Манолова.

Моята задача като финансов министър бе да върна държавата във финансово здраве. Смятам, че с много трудности аз и моят екип се справихме с тази задача, но кредитът на доверие, който имах като финансов министър, се изчерпа преди известно време, продължи Дянков.

Той прехвърли този въпрос към служебното правителство, като каза, че "се надява този тип въпроси и правилното им решаване да бъдат едни от първите задачи на служебния кабинет".

Фискалните данни показват, че България все още е една от най-стабилните държави в Европа, заяви Дянков. Ако няма спекулации и изкуствено не се клати държавата, има достатъчно възможности за допълнително подпомагане на гражданите, добави той.

След това министърът повтори какви са измеренията на финансовата стабилност на България. Тя е сред седемте държави членки на ЕС, които не са в процедура за прекомерен дефицит, посочи той в отговор на друг парламентарен въпрос.

Страната ни е приключила 2012 г. с дефицит под половин процент от БВП на касова основа. Това ни нарежда в тройката на ЕС по най-ниски дефицити след Швеция и Германия, напомни Дянков. Той отбеляза, че данъчната тежест в страната е ниска, а Народното събрание е одобрило нови фискални правила като част от Пакта за финансова стабилност.

Приетият Закон за държавния бюджет за 2013 г. стриктно съблюдава тези фискални правила, посочи министърът в оставка.

Само една държава в ЕС - Естония, е с по-нисък държавен дълг от България, посочи още Дянков. Той обясни, че гъвкавата емисионна политика на Министерството на финансите е допринесла стойността на дългосрочния лихвен процент на България за оценка на степента на сближаване да спадне до рекордно ниски нива - през декември 2012 г. стойността на този показател е 3.17 процента, което е абсолютен минимум на показателя от 1991 година.

Симеон Дянков каза, че при поемането на властта правителството на ГЕРБ е заварило 4 млрд. 230 млн. лв. дългове, които е трябвало да се плащат. Той посочи, че тези дългове на централното правителство са намалени днес до 92 млн. лв., като над половината от тях са на ВМА.

Според Дянков водената от правителството в оставка политика не само е била правилна, но и единствено възможната за малка отворена икономика, каквато е България в положение на валутен борд.

Всяка друга политика в тази тежка икономическа ситуация в Европа щеше да доведе до фалит, отговори Дянков на въпроса на депутата Димчо Михалевски (БСП) защо е бил намален фискалният резерв и защо не са предприети мерки за икономически растеж.

Споделяне

Още от Бизнес