Дянков очаква над 600 млн. лв. бюджетен дефицит за януари

Януари вероятно ще приключи с бюджетен дефицит от 600-700 млн. лв., съобщи министърът на финансите Симеон Дянков пред агенция "Фокус".

Дефицитът, който ще е около 1% от БВП, е заради отложените от миналата година неразплатени плащания, които държавата в спешен порядък се зае да изплати през първите месеци на годината.

След това бюджетът ще започне да реализира излишъци, като намеренията на финансовия министър са годината да завърши с нулев дефицит.

Балансираният бюджет е една от целите на министъра като показател за стабилност с оглед на кандидатстването на страната за приемане във валутния механизъм ERM ІІ като преходен етап към приемането на еврото.

Според министъра още в петък на Европейската комисия ще бъде изпратена одобрената от правителството конвергентна програма, която съдържа политиките на правителство за поддържане на финансова стабилност и достигане на икономически растеж до 2012 година.

"Когато ЕК оцени нашата конвергентна програма, ние ще реагираме на нея. Вярвам, че оценката ще бъде висока и че те може би ще предложат и допълнителни реформи. Тогава правителството трябва да реши можем ли да ги направим и ако можем - тогава ще сме най-добрият кандидат за ERM ІІ в Европа", каза Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес