Дянков защити рязкото поскъпване на цигарите

Дянков защити рязкото поскъпване на цигарите

След като преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков официално съобщи, че в разчетите за бюджета за следващата година е предвидено рязко увеличение на акциза върху цигарите с почти 50%, в четвъртък той потвърди необходимостта от тази мярка. 

Предлага се акцизът да стане 76 евро на 1000 къса при сега действащ акциз от малко под 53 евро.

Тъй като акцизът има две ставки – процентна и в твърда сума от продажната цена, отражението от увеличението върху цената на различните категории цигари няма да е еднакво, но предварителните сметки сочат, че най-масовите у нас цигари със сегашна цена от 3.30-3.60 лева с новия акциз ще струват около 4.50-4.80 лв.

Съобщението за готвения акцизен скок предизвика недоволството на все още държавния холдинг "Булгартабак", чиито настоящи и бивши шефове предупредиха, че дружеството ще изпадне в много тежко състояние, защото потреблението ще се свие, приходите на холдинга ще спаднат, ще нарасне и контрабандата на цигари. Това пък ще влоши и перспективите за приватизация на дружеството, която трябва да се осъществи в близките месеци, според намеренията на правителството.

Недоволство в четвъртък изрази и концернът "Бритиш-Америкън тобако" (БАТ), един от крупните вносители на тютюневи изделия у нас, който прогнозира, че при такова драстично поскъпване на цигарите ще се увеличи контрабандата и сивият сектор ще отиде към 40%.

В четвъртък в конферентна връзка с Гьотеборг, Швеция, където се провежда заседание на министрите на финансите от ЕС, Дянков обаче обясни какъв ще е ефектът от голямото покачване на акциза. Ако увеличението му бе до 64 евро на хиляда къса, какъвто е минималният акциз в ЕС, допълнителните приходи от данъка щяха да са 96 млн. лв. При акциз от 76 евро те ще са 226 млн. лв. отгоре над сега събираните.

Тези 130 млн. лв. в плюс от по-големия акцизен скок могат да се дадат за здравеопазване, заяви министър Дянков, като разви отново тезата, че ефектът от рязкото увеличаване на акциза трябва да се търси и в посока намаляване на пушенето в България, която е на трето място в света по този показател. По-малко тютюнопушене означава по-здраво население, по-малко болести, предизвикани от този порок, и по-малко натоварване на здравеопазването. Ще могат да се отделят пари и за разумна кампания срещу тютюнопушенето, заяви Дянков, като добави, че съдбата на "Булгартабак" малко го вълнува на фона на здравето на хората.

Той призна, че действително има опасност от увеличаване на контрабандата, но затова пък се предприемали мерки за повишаване на ефективността на митниците.

Наблюдения сочат, че при поскъпване на цигарите в първите два до три месеца потреблението наистина спада дори с една трета, след което постепенно се връща на предишните равнища, което означава, че проблемът с цените на цигарите е вторичен за разпространението на този навик.

Горивата без промяна в акциза, за алкохола още се мисли

За следващата година не се предвижда увеличение на акцизите на горивата с изключение на незначителна промяна в ставката на един от типовете горива без реално отражение върху приходите. Запазването на акциза върху горивата е антикризисна мярка, защото ако той се увеличи, това ще доведе по веригата до отражение върху редица производствени дейности и крайни цени, обясни министърът.

За акциза върху алкохола той бе изключително лаконичен, като заяви, че въпросът засега е отворен и ще се решава в близките дни в хода на работата върху проектобюджета.

За бюджета за догодина Дянков каза, че ще е балансиран, сметнат при прогнозен годишен спад на икономиката от 2%.

Проектът ще бъде обсъден на заседание на правителството в сряда следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?