Дянков и Трайков спорят с колко да скочи акцизът за цигарите

Дянков и Трайков спорят с колко да скочи акцизът за цигарите
Двама министри от правителството на Борисов влязоха в задочен спор с колко да се повишат акцизите върху цигарите от 1 януари 2010 г.

След като вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков се обяви за сумарно вдигане на акциза до 76 евро за хиляда къса от сегашните 53 евро, колегата му – министърът на икономиката Трайчо Трайков - разпространи становище на министерството му, с което се настоява акцизът да не се повишава повече от изискването на ЕК за достигане на минималната за съюза ставка от 64 евро за хиляда къса.

В първия случай цигарите ще поскъпнат с около 45%, във втория – с около 20%.

В същността си спорът е повече политически, отколкото принципен. А иначе което и увеличение да бъде прието, цигарите тъй и тъй ще поскъпнат. Това българският пушач преглъща доста начесто в последните няколко години, а нерядко намира "утеха" в по-евтини цигари от контрабанден внос.

Дянков е привърженик на по-високата ставка най-вече заради грижата си да набави бюджетни приходи, а това е главната му политическа задача. Той аргументира искането за скок на ставката до 76 евро с това, че постъпленията от акцизи над сегашните при ставката от 53 евро, ще са 226 млн. лв. срещу 76 млн. лв., при по-малкото увеличение до 64 евро. Според Дянков при прогнозиран спад на икономиката от 2% догодина, всеки лев отгоре ще е добре дошъл за бюджета.

Дянков се опита да облече тезата си в хуманни аргументи, изтъквайки, че по-скъпите цигари ще ограничат тютюнопушенето, а приходите в плюс от новия акциз ще отиват за здравеопазване. Дянков, който в последните 15 години не живее в България и самият той е непушач, вероятно предстои да се сблъска огромно неразбиране и недоволство в родината си.

Министър Трайчо Трайков настоява за по-малък ръст на акциза, с който се достига минималният изискуем от ЕС акциз от 64 евро и няма защо да се изсилваме с допълнително вдигане, което общността не изисква от нас за 2010 година.

Вторият му аргумент е, че при балансирано разпределение между двете ставки в акциза – специфичната и пропорционалната, цената на цигарите в ниския и средния сегмент ще се увеличи с 20%, а във високия – с 19%. По този начин ще се защитят както интересите на потребителите с по-малкото нарастване на цената, така и на производителите или вносителите.

Като министър на икономиката Трайков защитава цигарените производители и най-вече холдинг "Булгартабак", който вече обяви тревогата си как ще се влоши положението му от поскъпването на цигарите и как ще бъде ударен от сивия сектор и контрабандата. Трайков смята да приватизира холдинга до края на годината и очевидно се опитва да се застрахова от неуспех в начинанието. Той е подложен и на натиска на крупните вносители, които вече формират значителен дял във вътрешния цигарен пазар.

Въпросът с колко ще се вдигне акцизът върху цигарите остава отворен и вероятно ще се реши в следващите дни. Дянков е натоварен от премиера да върже бюджета за догодина и очевидно има подкрепата му за непопулярни мерки. Трайков трябва да приватизира "Булгартабак", което не бе извършено от три предишни правителства и ще бъде успех за кабинета "Борисов" да разбие публичното внушение, че ДПС диктува какво ще става с холдинга.

Развръзката може да дойде в посока на пресметнатия компромис. Дянков да се откаже от стръмното покачване на акциза на цигарите, но за сметка на това да поиска повишение на акциза върху алкохола. И без това само преди ден той призна, че въпросът за ставката върху спиртните напитки от догодина е все още отворен.

Не е изключено министърът да обясни, че повишава акциза, а оттам и цената на алкохола, за да се пие по-малко. Ще е добре някой да го посъветва навреме да не прави това.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес