Дясна коалиция спечели изборите в италианската област Умбрия

Матео Салвини

Дясна коалиция спечели местните избори в централната италианска област Умбрия в неделя, подсилвайки позициите на партия "Лига" на Матео Салвини след неуспешния му опит да предизвика предсрочни избори с излизането си от управляващата коалиция с антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ), предаде Ройтерс.

Малкият регион с население от 900 000 души е традиционна левоцентристка крепост.

Сенаторката от "Лига" Донатела Тезеи, която бе подкрепена и от крайнодесните "Италиански братя" и "Напред, Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони, стана областен управител с 57,6 процента от гласовете.

Новата управляваща коалиция между ДПЗ и левоцентристката Демократическа партия (ДП) се провали на първия си изборен тест, като подкрепяният от тези две формации кандидат Винченцо Бианкони взе 37,5 процента от гласовете.

Избирателната активност беше 65 процента.

Матео Салвини обикаляше Умбрия в продължение на седмици, повтаряйки обещанието си да въведе плосък данък, който според много икономисти Италия не може да си позволи. "Лигата" обаче настоява, че той е необходим за съживяване на италианската икономика.

Победата на опозиционната десноцентристка коалиция на изборите в Умбрия не бива да се отразява на работата на правителството, заяви днес премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

"Ние сме тук, за да управляваме със смелост и решителност. Един регионален вот не може по никакъв начин да повлияе на нашите действия. Ако нямаме смелост и решителност и предвидливост, то по-добре да си вървим у дома", каза Конте пред журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа