Дясната опозиция поиска ВСС да отстрани прокурор Дочев

Дясната опозиция внесе писмено предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани прокурор Спартак Дочев заради обидните квалификации към американския лобист Брус Джаксън, които уронват престижа на съдебната система.

С официално писмо, подписано от 37 депутати, инициирано от Демократи за силна България (ДСБ) и подкрепено от СДС и Народен съюз, депутатите настояват пред правосъдния министър Антон Станков като председателстващ ВСС в петък да предложи дисциплинарно наказание за Дочев.

В качеството си на председател на Съюз за борба с корупцията "Законност" преди седмица Дочев обяви в открито писмо, че президентът на Проект за демокрации в преход Брус Джаксън е "международен шарлатанин", "миризлив мушморок", "вонящо влечуго" и прочее. Повод за реакцията му стана интервю на Джаксън пред ББС, в което той критикува корупцията в съдебната система и определя службата на главния прокурор като "място за печалба, за правене на пари".

Управляващите от НДСВ и ДПС, както и БСП и Новото време отказаха да подпишат искането за наказание на Дочев, който е прокурор от Върховна касационна прокуратура и известен с личната си лоялност към нейния ръководител Никола Филчев.

Съвместното писмо до ВСС се оказа един от редките случаи на съгласие между партията на Костов и СДС, които в повечето случаи създават впечатление за взаимно блокиране на инициативите си. Последният такъв случай беше също в четвъртък, когато СДС внезапно предложи свой "алтернативен" вариант на проектодекларация за ситуацията в Украйна, която по дух и съдържание е същата като тази на ДСБ, внесена още преди два дни.

Сред подписалите предложението за наказанието на прокурор Дочев са председателят на СДС Надежда Михайлова, лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер и председателя на Демократическата партия Александър Праматарски.

Депутатите се обръщат към правосъдния министър в качеството му на председател на ВСС и му предлагат да се възползва от своите правомощия и да внесе искане пред съвета за налагане на дисциплинарно наказание на Спартак Дочев.

Обществото беше възмутено от арогантното поведение на Дочев, изпълнено с обидни квалификации и сравнения, недопустими за езика на културните хора, пише в предложението.

Според депутатите с това свое действие Дочев накърнява престижа на съдебната власт, към която той се числи, защото е действащ прокурор във ВКП.

Смятаме, че по този начин промяната, която беше направена в конституцията преди повече от година, може да покаже дали наистина има контрол върху действията на представителите на съдебната власт и дали ВСС и главният прокурор ще изпълнят своите задължения, каза лидерът на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова. Тя уточни, че дисциплинарното наказание може да бъде отстраняване от длъжност.

В отговор на въпрос Михайлова каза, че ВСС може да се самосезира. Тъй като до този момент не сме забелязали реакция от страна на представители на съвета, то депутатите изпълняват своя граждански дълг, допълни тя.

До този момент няма реакция и от страна на президента, външния министър или който и да е представител на държавната власт. Като председател на Американския комитет за разширяването на НАТО Брус Джаксън изигра изключително голяма роля за това България за получи покана и да бъде приета в Алианса.

По време на посещението си в Брюксел по-рано тази седмица лидерът на ДСБ Иван Костов и представители на партията запознаха докладчика на Европарламента за България Джефри ван Орден с проблемите, които създава липсата на контрол и санкция върху прокуратурата и с идеята тя да премине към изпълнителната власт или да се намери друг начин да се отчита пред парламента.

В същото време прокурор Дочев заведе дело за 1 лев срещу Костов, който нарече езика му "гангстерски".

Споделяне

Още от България