Джак Стро: Международна конференция да избере новите лидери на Ирак

Британският външен министър Джак Стро призова да се организира международна конференция, на която да се изберат новите лидери на Ирак, и заяви, че възстановяването на страната най-вероятно ще отнеме години, предаде АП.

В реч пред Асоциацията на британските вестникарски издатели Стро призова новото правителство на Ирак да се избере чрез конференция под егидата на ООН по подобие на конференцията в Кьонигсватер, Германия, през 2001 г., когато Хамид Карзай бе номиниран да оглави новото афганистанско правителство.

Британският първи дипломат предупреди, че колкото повече приближава краят на иракския режим, толкова по-яростна ще бъде съпротивата на елементите, свързаните с него, съобщи АФП.

Част от дилемите, пред които са изправени медиите днес, се разкриха след първите бомбардировки срещу пазар в иракската столица, каза Стро. По думите му все по-вероятно е тези бомбардировки, отнели живота на цивилни граждани, да са извършени от иракската армия, а не от англо-американската коалиция.

При бомбардировките на 26 март на жилищен квартал в Багдад загинаха 14 цивилни и бяха ранени 30 души. Британският министър на отбраната Джеф Хун вече направи предположението, че кръвопролитието може да е предизвикано от иракски ракети или от стрелба на иракската ПВО.

Стро подчерта, че е опасно да се вадят прибързани изводи от кадрите, предавани пряко по телевизията. За разлика от бившия югославски президент Слободан Милошевич Саддам Хюсеин упражнява терор далеч от камерите. Няма камери в залите за мъчения на Саддам, нито в най-мрачните кътчета на Багдад, изтъкна Стро. Страданията и репресиите обаче са реалност, посочи той.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?