"Дженерал Мотърс" ще произведе за САЩ 30 хил. респиратори

"Дженерал Мотърс" ще произведе за САЩ 30 хил. респиратори

Правителството на САЩ възложи в сряда на автомобилостроителя "Дженерал мотърс" (General Motors) договор за 489.4 милиона долара за производство на респиратори, необходими за лечението на тежко болни пациенти от коронавирус, предаде Ройтерс.

Договорът с министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси е първият за производство на респиратори, сключван по Закона за военното производство от 1950 година. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се позова на този акт, за да привлече компаниите да произвеждат оборудване от първостепенна необходимост в борбата срещу Covid-19.

"Дженерал мотърс" ще работи с компанията за апарати за обдишване "Вентек лайф системс" (Ventec Life Systems), за да достави 30 000 респиратора по контракта до края на август. Първите 6132 бройки трябва да бъдат доставени до 1 юни.

Компанията ще изпълни договора с правителството и има капацитета да достави повече, ако е необходимо, каза говорителят ѝ Джим Кейн. Той добави, че договорът включва също така консумативи и аксесоари (маркучи, поставки и други).

Вицепрезидентът на американския автомобилостроител Джералд Джонсън каза пред Ройтерс миналия месец, че компанията харчи десетки милиони долари за преоборудване, за да произвежда респиратори. Ако се вземат предвид и разходите на доставчиците за преоборудване, общите разходи ще са стотици милиони долари.

Миналата седмица "Форд мотър" (Ford Motor) обяви, че ще произведе 50 000 респиратора през идните 100 дни в завода си в Мичиган в сътрудничество със здравното подразделение на "Дженерал електрикс" (General Electrics).

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?