"Джентълменска" договорка с веригите за цената на хляба

И досега част от тях продавали без печалба, мярката нямало да удари кварталните бакалии

"Джентълменска" договорка с веригите за цената на хляба

След проведени "проформа" разговори с големите търговски вериги било постигнато "джентълменско" споразумение да не калкулират печалба в цената на продавания при тях масов хляб тип "Добруджа" и "Бял". Това каза земеделският министър Румен Порожанов пред БНТ в сряда.

По думите му и досега някои от търговските вериги продавали без печалба. Според него тези мярка няма да удари кварталните бакалии, тъй като техните разходи за разнос, складиране и брак на продукцията били много по-малки и по принцип при тях цените на хляба би трябвало да са по-ниски.

В същото време Порожанов посочи, че при цената на хляба няма спекула в рамките на търговията. "Има цена на производител и доставчик и всеки договаря в цената си с ритейла и в големите вериги се калкулират разходи с логистиката и брака. Да, няма там спекулации", заяви той.

Той обясни, че спрямо юли, в началото на октомври цената на масовия тип хляб се е повишила с 13 ст. или 10 на сто. Поскъпването се дължи на 20 процентното увеличение на цената на пшеницата спрямо старата реколта, което на свой ред оскъпява производството на брашното, при производството на хляба се прибавят и повишениет цени на енерийните носители и ръста на заплатите в сектора.

Поради тази причина били проведени и "колегиални" разговори с търговските вериги, които включване не само цената на хляба, но и как да се представят по-добре продаваните от тях български продукти, които съставляват над 50 процента от асортимента в хранителните вериги.

По повод предложението на ВМРО за основните хранителни продукти да има точно определени ставки за печалба на производител и търговец земеделският министър каза, че пазарът не предполага подобна намеса.

Не отричаме,че сме пазарна икономика и цените се формират в рамките на търсенето и предлагането, заяви Румен Порожанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?