Джеси Джексън се срещнал с българските медицински сестри в Либия

Петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, са били посетени от американския правозащитник Джеси Джексън. Това е съобщил за БТА една от роднините на задържаните - Цветанка Сиропуло.

В неделя тя е провела телефонен разговор със сестра Валентина Сиропуло, която се намира заедно с останалите подсъдими в затвора "Джудейда" в Триполи.

Срещата на медиците с правозащитника е била проведена в четвъртък в затвора. Джексън е посочил, че посещава Джамахирията, за да се срещне и изслуша всички страни по делото за епидемията от СПИН в Бенгази.

Петте сестри получиха смъртни присъди през май от Наказателния съд в Бенгази по обвинение, че са причинили епидемията, от която са пострадали 426 деца. Присъдите са в процес на обжалване пред Върховния съд на Либия.

Петте сестри са информирани, че Джексън е провел среща и с либийския лидер полк. Муамар Кадафи, след като са гледали репортажите в либийската телевизия и излъчените материали от Си Ен Ен, допълни Сиропуло. По-рано през седмицата Си Ен Ен съобщи и за среща на Джексън с родители и заразени деца от Бенгази.

На този етап сестрите остават настанени в килия в затвора, но очакват още през следващата седмица да бъдат преместени в построената специално за тях отделна постройка на територията на "Джудейда", е съобщила Валентина Сиропуло.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?