Джетове нарушители ще бъдат спирани дистанционно от брега

Джетове нарушители ще бъдат спирани дистанционно от брега. Това ще става с устройство, което спира мотора на джета, ако той е навлязъл нерегламентирано в зона, използвана от летовниците. Това съобщи в Несебър министърът на транспорта Александър Цветков, където демонстрира технологията.

От тази година всички джетове подлежат на регистрация, при която им се поставя уникален чип. Дистанционното разчита чипа и го задейства от разстояние, ако джетът нарушава поставените граници. Всички джетове, които са по водно-атракционните бази са регистрирани. Те могат да бъдат спирани директно от брега.

Регистрация се прави и на водните бази, които през това лято предлагат атракции по морето. До момента за Южното Черноморие те са 12. Предстои регистрацията на още седем. Има заявени и 16 частни джетове, които не са собственост на фирми за предлагане на водни атракции.

"Тези, които наемат джетове, подписват съответните декларации, с които се задължават да спазват правилата, така че през тази година нещата ще бъдат съвсем различни", каза Цветков.

Блокирането с дистанционното е предупреждение, че водният мотор влиза в забранена зона. Моторите нямат право да са на повече от разрешените 200 метра от брега.

"Към всички бабаити – много да внимават и да си опичат акъла, защото ще бъдат санкционирани и то с много високи санкции. Глобите са между 1000 и 3000 лв. Тези санкции ще бъдат прилагани от патрулите на морска администрация и на гранична полиция. Катери ще патрулират по всички плажове", предупреди Цветков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?