Джипитата ще получават по 11 стотинки на пациент месечно за дежурства

Общопрактикуващите лекари ще получават по 11 стотинки месечно от НЗОК за всеки записан при тях пациент за осигуряването на неотложна помощ през нощта и през почивните дни. Това съобщи в петък здравният министър Стефан Константинов, който участва в 51-вия Събор на Българския лекарски съюз в Пловдив.

Така, ако даден лекар има примерно 1000 записани пациенти, месечно ще получава 110 лева за оказването на неотложна помощ.

Общопрактикуващите лекари могат да се обединяват в групови практики и да поемат осигуряването на непрекъсната медицинска помощ или да сключват договори за това с медицински центрове, диагностично-консултативни центрове и групови практики на специалисти. За целта догодина в бюджета на НЗОК са предвидени 9 млн. лева.

Константинов уточни, че според наредбата, която все още е в проект нито един общопрактикуващ лекар няма да бъде задължен да разкрие подобен дежурен кабинет. Всяко джипи може да продължи да работи както и досега, но ангажиментът за 24-часовото обслужване на пациентите остава негов.

И сега джипитата по наредба са длъжни да оказват 24-часова помощ на пациентите си и да отговарят на телефона при повикване, което семейните лекари смятат за непосилно и настояваха да се регламентира по друг начин. Някои от семейните лекари и в момента имат сключени договори с медицински центрове, на които плащат, за да обслужват пациентите им през нощта и в почивните дни.

Общопрактикуващите лекари обаче реагираха остро на новината на министъра и заявиха, че сумата, която ще бъде отпускана, е “смешна, унизителна и е подигравка както за труда на лекарите, така и за пациентите“.

Според лекарите се официализира сегашната практика, срещу която те се борят. През седмицата джипитата вече на няколко пъти заявиха, че нямат стимул за създаване на групови практики и подобен подход не решава проблема.

“Целта е да има ясен регламент и пациентът да знае кога работи неговият личен лекар, за да се обърне към него“, заяви министърът. Според него не може от страх да се променят нещата да се тъпче на едно място.

Министърът съобщи още, че през следващата седмица болниците ще получат 25 млн. лв. за дейности, финансирани от здравното министерство. С парите ще се покрият 90% от дължимите суми за месеците октомври, ноември и декември за интензивни грижи, спешна помощ и др. Остатъкът ще бъде изплатен в началото на 2011 г след изравняване не реалните разходи. Преди месец министерството преведе 20 млн. на болниците – за септември, август и юли.

По повод освобождаването на достъпа до лекар специалист чрез доплащане Константинов коментира, че следващата година е изборна и въвеждането му ще бъде трудно, но може да бъде постигнато с пилотни проекти в някои градове, за да се разбере колко и какви са нуждите от прегледи при специалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?