Джон Кери: Брекзитът може и никога да не се осъществи

Джон Кери: Брекзитът може и никога да не се осъществи
Американският държавен секретар Джон Кери каза, че Брекзитът може никога да не се осъществи, съобщи Франс прес.
 
Това е един много сложен развод, каза Кери на годишната среща на представителите на разузнавателните служби и на агенциите за сигурност, състояща се в Аспен, в щата Колорадо.
В понеделник Кери имаше среща в Лондон с Камерън и в Аспен каза, че британският премиер не искал да задейства член 50 от Лисабонския договор.
 
Лондон не искал да рискува да се окаже без споразумение за сътрудничество с ЕС след изтичане на периода от две години за Брекзит, който ще се задейства при активиране на член 50 от договора, каза държавният секретар. Той добави, че Камерън се чувствал неспособен да започне преговори по нещо, в което не вярва и за което си няма идея как да подходи. Кери каза, че има средства, чрез които решението за Брекзит може в крайна сметка да бъде преобърнато.
 
Той каза, че САЩ имат за цел да сключат търговски споразумения както с ЕС, така и с Великобритания в случай на Брекзит, предаде ТАСС. С ЕС договорът ще е многостранен, докато с Лондон двустранен, допълни Кери, цитиран от Ройтерс.
 
Според държавния секретар излизането на Великобритания от ЕС няма да отслаби НАТО, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 
 
Същевременно Държавният департамент съобщи, че Кери ще обсъди с колегите си от ЕС Брекзитът по време на срещата на върха на НАТО през юли в Полша.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят